NaslovnaBiljeLekovito biljeKineska urma kao lek za srce, jetru, bubrege, bešiku, pritisak

Kineska urma kao lek za srce, jetru, bubrege, bešiku, pritisak

Kineska urma, poznata još pod imenima žižula, žižola, unavi, jujuba, čičimak, iglica, sirita…Poreklom je iz Kine gde se gaji više od 4.000 godina i predstavlja vodeću voćnu vrstu. To je listopadni grm visine do devet metara. Dugovečna je voćka i živi do 200 godina. Plod je jajasta santimetar i po duga crvenkastosmedja mesnata koštunica prosečne težine 10 grama. Meso ploda je zelenkasto – žućkasto ili krem boje. Sočno je, a kod nekih sorti malo brašnjavo, slatkog ukusa i prijatne arome. Koristi se za lečenje bolesti srca, jetre, bubrega, mokraćne bešike i disajnih organa.

Lekoviti hleb
Plodovi kineske urme se koriste svezi, suvi, konzervirani, kandirani, i prerađeni u kompot, džem, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i likere.Žižula se koristi i za proizvodnju brašna, od kpjeg se pravi specijalni lekoviti hleb.
Zreli plodovi sadrže oko 65 % vode, i 30 – 35 % suvih materija, 13 – 30 %, šećera…

Protiv pritiska
Čaj koji reguliše krvni pritisak sprema se od 50 gr plodova. Pije se tri puda devno 2-3 nedelje. A pritisak se može smanjiti i svežim ili suvim plodovima. Tokom 2-3 nedelje uzima se po desetak plodova 3 puta dnevno.
Žižula je bogata mineralnim solima posebno kobaltom, jodom, gvoždem. Pored toga sadrži i veliku količinu raznih vitamina. U prošeku sadržaj vitamina C se kreće od 250 – 800 mg, što znači da kineska urma zauzima, posle šipka, drugo mesto po sadržaju vitamina C.

Borba protiv tumora
Kineska urma je tražena i u savremenoj farmaceutskoj industriji za proizvodnju lekova i lekovitih čajeva. Medju lekovitim biljkama koje naučnici istražuju kao delotvorne u borbi protiv tumora, su i plodovi kineske urme.

Za mršavljenje
Ako ste na dijeti za mršavljenje i dosadilo vam je da jedete jedno te isto voće ? Možete jesti i žižule. Njihove niskokalorični vrednosti stavili su ih zajedno sa zanemarljivim sadržajem masnoće na listu idealnih grickalica za mršavljenje .Neverovatna voćka žižula je veoma popularna medju poklonicima zdrave hrane širom sveta.

Žižula prijatelj sistema za varenje
Osobe koje pate od zatvora i drugih digestivnih problema mogu rešiti probleme uz pomoć ovih plodova.Žižula pomaže varenje, a suvi plodovi deluju kao odlični laksativi.Ovo neverovatno voće takođe podstičee apetit.

Za energiju
Ovao skromno voće , uprkos tome što ima malo kalorija, obnavlja energiju.Oni koji jedu žižule rešiće se brzo umora.

Žižula za kosti i mišiće
Obilje kalcijuma i kalijuma u ovom magičnom voću dokazana je pomoć za jačanje kostiju i zuba.Takodje obilje magnezijuma koji sadrži žižula ima veoma povoljno dejstvo na tonus mišića

izvor:.dijetaizdravlje.com

Poslednji tekstovi