NaslovnaZdravlje ženeGinekologijaKarcinom grlića materice

Karcinom grlića materice

Ovo je ukazalo na povezanost infekcije sa pojavom malignih promena, pa su kasnijim istraživanjima izdvojeni virus herpes simpleksa (HSV tip 2) i humani papiloma virus (HPV) kao odgovorni za nastanak karcinoma. Mada postoji oko 20 tipova HPV virusa povezanih sa nastankom promena na grliću samo je manji broj udružen sa teškom displazijom i karcinomom (HPV 16, 31, 33 i 35). Karcinom grlića se obično razvija sporo (vise godina, nekad i desetina godina) što uz pristupačnost samog grlića i efikasne metode ranog otkrivanja (citologija i kolposkopija) omogućava rano ot-krivanje promena bezbolnim i neškodljivim metodama i visok stepen izlečenja uz minimalno invazivne postupke. Svaka promena na sluznici grlića ne znači da će obavezno doći do nastanka karcinoma, moguće je i spontano povlačenje.

Podela ima više, u praksi su još prisutne klasični Papanikolau sistem (CIN I, II, III, CIS) i noviji Bethesda system kojim se promene dele na one kod kojih je dovoljno dalje praćenje (LSIL) i one kod kojih su potrebne dodatne dijagnostičke metode (HSIL). Citološki pregled su osmislili Papanikolu i Traut kao jednostavnu i jeftinu metodu za otkrivanje karcinoma grlića materice i promena koje prethode njegovoj pojavi. Metoda se zasniva na činjenici da se maligne ćelije lakše ljušte od normalnih i da se mogu naći u direktnom brisu promena. Ayre je 1949. godine prikazao drvenu špatulu kojom je bilo moguće uzeti abrazivni bris (PA bris). Jednostavna je i bezbolna za korišćenje. Preporučuju se godišnji pregledi počev od stupanja u seksualne odnose. Ukoliko ne spadate u rizične grupe vaš ginekolog može i da poveća vremenski razmak između dva pregleda.

Kolposkopiju je razvio Hans Hinselman 1925. godine koji je uz pomoć inžinjera kom-panija Leitz & Zeiss i Moeller & Kern napravio prvi kolposkop, spravu kojom se omogućavao pregled površine grlića pod velikim uvećanjem.
Kao i citologija jednostavna je i bezbolna. Kolposkopija i citologija ne isključuju jedna drugu, već naprotiv povećavaju uspešnost ranog otkrivanja promena na grliću materice. 

 

Tekst napisao:
Dr Milos Kupresak

Poslednji tekstovi