NaslovnaBiljeLekovito biljeKamilica: Šta sve može najstariji lek narodne medicine!

Kamilica: Šta sve može najstariji lek narodne medicine!

Kamilica svima je dobro poznata biljka za koju se može reći da nema kuće u kojoj se ne nalazi. Drugi nazivi za nju su kamomila, maternjak, telenak… To je jednogodišnja biljka sa stabljikom visine 20 do 50 santimetara. Listovi su joj sitni, a cvetovi, koji se nalaze na vrhovima grančice, u sredini su žuti, oivičeni belim jezičastim laticama.

  Kako postoji više sličnih vrsta, pravu možemo prepoznati po tome što je unutar cveta šuplja, a ne ispunjena kao kod divlje vrste ili bele rade. Cvet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu. Biljka dobro uspeva na zapuštenom neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.

Smatra se da je stari Egipat postojbina kamilice i veruje se da je bila posvećena suncu. U jednom starom engleskom časopisu kamilica se spominje kao jedna od devet svetih biljaka.

 Kamilica je jedan od najstarijih lekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom lekovitom dejstvu Hieronimus Bok je zapisao: “Bez tog cveta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije lekovite biljke od cveta kamilice koju upotrebljavamo za sve bolesti”!

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva. Kamilica je jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mesta. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja creva i želuca, grčeva, upale debelog creva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u lečenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Zanimljivo je da kamilica može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti. Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za decu. Ima široku primenu u farmaciji, kozmetici i parfimeriji. Koristi se u aromaterapiji za lečenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i lečenje depresije. Pomaže kod alergija, anemije, konjunktivitisa, upaljenih tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima.

Kako kod nas kamilica ima široku primenu, mnogima će koristiti savet Predraga Spasića, inženjera poljoprivrede u Garden centru, kako biljku pravilno osušiti da bi se sačuvala sva lekovita i ostala korisna svojstva:

“List i cvet kamilice treba pažljivo sušiti, najbolje na belom papiru, na otvorenom prostoru, negde u senci. Proces traje 10-12 dana. Ako je cvet krt na dodir to je znak da je kamilica dobro osušena. Tada je treba staviti u provetrene platnene vrećice da bi mogla da diše. Osušenu kamilicu nikako ne treba stavljati u najlon ili PVC vrećice jer bi mogla da se ubuđa, naročito ako nije dobro osušena. Do upotrebe, najbolje je držati je u ostavi  u platnenim vrećicama.

Za lepšu kožu
Dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice da bi koža lica izgledala negovano, a time i lepše.

Lek za smirenje
Kašiku kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta, a oni koji žele jači čaj, sat vremena.

Otvara apetit
Dve kašike kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena da odstoji, a zatim procediti. Čaj piti hladan i nezaslađen pola sata pre jela. Čaj od kamilice nikad se ne kuva jer ona sadrži eterična ulja koja bi u tom slučaju isparila!

 Zaustavlja opadanje kose
Ko ima problema sa opadanjem kose poželjno je da prilikom ispiranja upotrebljava čaj od kamilice (četiri kašike biljke preliti litrom kipuće vode, posle 10 minuta procediti i sačekati da se prohladi). Kosa postaje puna i sjajna. Može se koristiti i za pozlaćivanje plave kose ili da crna ili smeđa kosa dobiju svetliji ton.

Opuštajuća kupka
Dve šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti malo da odstoji, a zatim procediti i dodati vodi u kadi. Već posle dvadesetak minuta koliko dejstvo kupke traje, primećuju se promene u raspoloženju.

Ublažava menstrualne tegobe
Punu kašiku kamilice preliti sa 2,5 decilitra vrelog mleka, procediti i tople obloge staviti na stomak. Bolovi će ubrzo nestati.

izvor: politika.rs

Poslednji tekstovi