Kakve simptome imamo prilikom UPALE UHA i kako se LEČI?

415

Upala uha se često dobija kada smo prehlađeni, imamo neke alergije ili nam se začepi Eustahijeva tuba. Kada je uho upaljeno Eustrahijeva tuba se blokira i skuplja tečnost u srednjem uhu koja se teško izvlači. Upalu uha nažalost najčešće dobijaju deca i bebe jer je njihova Eustrahijeva tuba mnogo uža od iste kod odraslih. Često se dešava da upalu uha dobijemo na moru ili kad se vratimo sa mora. Desi se da voda uđe u uho, ne može da izađe i ono se upali. Ako vam se to desi na moru, potražite lokalnog lekara koji vam može pomoći.

Kakve simptome imamo prilikom upale uha?

Upala uha može da dovede do povišene temperature, često ćemo slabije čuti na to uho, gubićemo ravnotežu, teže ćemo spavati, ali pored svega toga postojaće dosta jak bol u uhu. Upala uha iako zvuči bezazleno to nije, može da se desi da vi ili vaše dete, ako se upala ne leči adekvatno počnete slabije da čujete na uho u kome je bila upala.

Lečenje upale uha

Lečenje upale uha uglavnom nije dug proces. Treba da odete do dežurne ORL ordinacije gde će vam očistiti i isprati uho, a zatim ga pregledali. Kada uvide u čemu je problem sledi davanje terapije. Najčešće ta terapija bude lek u uho koji treba da menjate svakog dana u istoj toj ambulanti. Stavljanje leka u uho ne traje dugo, ali može da bude bolnije, da vam se zavrti u glavi ili da vam pripadne muka. Nakon što ste dobili lek uho će vam biti začepljeno, ali već posle prvog dana ćete se osećati mnogo bolje.

Poseta ORL ordinaciji

Kada ste odradili sve što je bilo potrebno i kada ste bili u ambulanti, dobili lek, ali jednostavno upala ne prolazi potrebno je da odete u ORL ordinaciju. Tamo će vam doktor detaljno pregledati uho. Može da se desi da lekar u ambulanti nije dao dobru prognozu ili niste dovoljno agresivno lečili upalu. U ORL ordinaciji će vam opet dati terapiju koju treba da koristite i reći će vam kada treba da dođete na kontrolu. Ako ste imali upalu uha duže od dve nedelje moguće je da će vam lekar iz ORL ordinacije dati uput da proverite sluh kada prođe upala za slučaj da vam je oslabljen na uhu na kome je ona postojala.

Upala uha, ako se na vreme i ozbiljno leči uglavnom nije ništa strašno i brzo prolazi. Nekoliko dana ćete osećati bolove, ali ako lečite adekvatnim lekovima bol će brzo proći. Ako vaše dete ima upalu uha to će biti nekoliko neprospavanih noći i dosta suza, ali imajte na umu da će sve biti gotovo za nekoliko dana.

Izvor: zenstvena.com

PODELI