Kako zaštititi i negovati usne tokom zime!

157

Usne ne sadrže mnogo melanina, pigmenta koji omogućava da potamnimo i obezbeđuje izvesnu zaštitu od sunca. Stoga nije nikakvo čudo što lako mogu da postanu osušene i ispucale, a ako želite da ih održite privlačnim, posvetite im malo pažnje i pružite im odgovarajuću zaštitu tokom zime

Melemi za negu

Jedan potpuno prirodni melem je pčelinji vosak, a u apotekama možete potražiti neku mast na ovoj bazi. Pre nego što izađete van kuće, uvek prekrijte usne melemom da biste držali štetne supstance dalje od njih.

Neke osobe se zaklinju u kakao puter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana, ali i ruku. Stavljajte ga četiri ili pet puta na dan, ukoliko su vam usne veoma suve. Priručni lek je i maslinovo ulje, koje može efikasno da omekša i ovlaži ispucale usne.

Domaći balzam

Potrebno vam je: 15 g pčelinjeg voska, 10 ml (dve kašičice) nerafinisanog kokosovog ulja, 3 ml bademovog, jojobinog ili drugog hladno ceđenog ulja, kap eteričnog ulja klinčića i četiri kapi eteričnog ulja pomorandže. Manji lonac otprilike dopola ispunite vodom i stavite na laganu vatru. U vatrostalnu posudu stavite usitnjen pčelinji vosak i bazna ulja, a posudu uronite u vodu u loncu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se vosak i kokosovo ulje ne rastope. Sklonite s vatre, pa u mešavinu nakapajte eterična ulja. Promešajte drvenom štapićem i sipajte u kutijice. Ostavite da se ohladi, pa tek onda zatvorite.

Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite na usne. Poslužiće i vazelin, stari efikasni lek za ispucale usne.

Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti da bi se održala njihova vlažnost i nežnost.

Ovlažite ih iznutra

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte osam čaša vode od 250 ml – i više ako možete. Iako to neće sasvim sprečiti suvoću, sprečiće njeno pogoršanje.

Moć prevencije

* Kada je vazduh u kući veoma suv, sprečite nastajanje ispucalih usana uključivanjem ovlaživača vazduha u spavaćoj sobi, ili stavite na radijator posudu s vodom koju treba menjati svakog dana.  Nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande u vodi obezbediće kao bonus i miran san.

* Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima, kao što su meso, riba, celo zrnevlje, koštunjavo voće i zeleno lisnato povrće. Manjak vitamina B kod nekih osoba doprinosi ispucalosti usana.

* Izbegavajte lizanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno da obezbedi sloj vlage, ali brzo isparava, ostavljajući usne suvljim nego ranije. A pljuvačka sadrži enzime za varenje koji isušuju tkivo.

Klonite se melema koji sadrže fenol i kamfor, jer ovi antiseptici mogu veoma da isuše kožu.

A šta kada prokrvare?

Kada krene krv iz usana, to je znak da je vaša nepažnja dostigla vrhunac. Međutim, i to možete rešiti. Očistite ih prvo toplom vodom i čistim peškirićem, pa nanesite hladnu oblogu da biste zaustavili krvarenje. Posle stavite samo malo kokosovog ulja da biste ubrzali zarastanje i zaštitili usne. Ako prokrvare iznova tokom dana, ponovite postupak.

Izvor: informer.rs

PODELI