Kako zaštititi i negovati dečiju kožu zimi

181

Otkako su se stupnjevi u vremenskim prognozama spustili, gotovo svakodnevno možemo pronaći savete za negu kože, kose, noktiju, usana ili ljubimaca u zimskim mesecima. Evo jednog o osetljivoj koži dece. Istraživanja sve više ukazuju na blagodeti hladnog vazduha i trebalo bi ih maksimalno iskoristiti. Stoga vam dajemo nekoliko predloga o tome kako da kožu svog naslednika zaštitite kako bi nesmetano uživali u igri sa njim.

Najizloženiji delovi kože su baš oni koji su na udaru hladnoće – koža lica i ruku. Ostatak tela je najčešće dobro zaštićen. Zato ruke i lice traže posebnu negu tokom zime! Usne su sledeće “kritično mesto”. Pošto su često vlažne, one lako dehidriraju na hladnom vazduhu, pa pucaju i peku.

Rumeni obnrazi vaše bebe su neodoljivi, ali samo ako ne traju dugo. Ukoliko je beba duže na hladnoći, zdrava rumena boja će da izbledi, a koža će brzo da se ošteti. Bebe su naročito osetljive na hladnoću, ali to uglavnom svi znaju, pa se retko dešava da bebina koža ozbiljnije strada tokom zime. Ovo, nažalost, ne važi za one bebe koje su lišene zaštite toplog doma.

Planinsko sunce je veoma opasno za nezaštićenu kožu. Ultraljubičasto zračenje je na planini jače nego na moru, zbog ređeg vazduha, ali i zbog refleksije sunčeve svetlosti na belom snegu. Zato je izuzetno opasna kombinacija hladnog vetra i planinskog sunca, upozoravaju stručnjaci.

Deca sa osetljivom kožom, naročito deca koja imaju atopijsku konstituciju (deca sklona alergiji), često imaju ekcem! Roditelji takve dece znaju da je zima vreme kada se bolest pogoršava. Hladan vazduh je jedan od krivaca, ali nije jedini. Grejanje u zatvorenim prostorijama takođe suši kožu, a i nagle promene toplo – hladno doprinose pogoršanju ekcema.

Kako zaštititi dečiju kožu od hladnoće?

Prvo, decu treba pametno utopliti – rukavice su obavezne, a u slučaju veoma hladnog i vetrovitog vremena, treba zaštititi kožu lica i čela kapom i maskom, koja je gotovo standardni deo skijaške opreme.

Nikada ne dajte deci da izađu na hladnoću neposredno posle pranja ruku ili umivanja, a da se dobro ne obrišu i osuše. Vlažna koža na hladnoći brzo propada.

Deca sa osetljivom kožom moraju da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje. Naravno, posle nanošenja treba ostaviti koži da upije kremu, i to 10 do 15 minuta pre izlaska iz kuće. Čim se dete vrati u kuću, ruke treba da opere, osuši i odmah namaže hidrantnom kremom. Ako primetite značajno pogoršanje ekcema, obratite se lekaru.

Posle večernjeg kupanja, a pre spavanja – treba namazati ruke hidrantnom kremom koja će da pripremi kožu za sledeći hladan, naporan dan za kožu.

Ako se detetu pojave ragade, to jest napukla koža, potrebna je intenzivnija nega. Tada, pored hidrantne kreme, na mesta gde je koža oštećena, treba naneti kremu sa pantenolom, koja ubrzava epitelizaciju (zarastanje).

Usne treba redovno mazati zaštitnom kremom – obavezno pre svakog izlaska iz kuće, ali i posle pranja zuba. Ako dete boravi duže napolju, treba da koristi kreme sa zaštitnim faktorom protiv UV zračenja.

Obavezno je korišćenje krema sa što većim zaštitnim faktorom protiv ultraljubičastog zračenja! Lice, nos i čelo treba bogato namazati pre svakog izlaska, ali i tokom boravka napolju. Kvalitetne kreme za sunčanje sadrže i potrebne komponente koje čuvaju vlažnost, pa je nega i zaštita kože zaista potpuna.

izvor: Novimagazin.rs

PODELI