NaslovnaBiljeLekovito biljeKAKO ŠTO DUŽE SAČUVATI FUNKCIJE JAJNIKA – Ove lekovite biljke se s...

KAKO ŠTO DUŽE SAČUVATI FUNKCIJE JAJNIKA – Ove lekovite biljke se s dobrim razlogom smatraju najboljim prijateljem žena!

Jajnici, pored funkcije proizvodnje jajnih ćelija, imaju i ulogu lučenja određenih polnih hormona. Zato je njihova uloga ključna u životu žene od puberteta do menopauze.

Bez njih novi život ne bi mogao da nastane, a koliko su važni govori i činjenica da se formiraju već tokom sedme nedelje trudnoće. Iako ostaju neaktivni sve do puberteta, od samog početka u sebi nose veliki broj jajnih ćelija, i do 3 miliona.

Iako se broj jajnih ćelija u početku, kada se jajnici formiraju, broji milionima, one već tad počinju da propadaju da bi ih ostalo tek oko pola miliona. S pubertetom hipofiza počinje da luči folikulostimulišući i luteinizirajući hormon, pod čijom dirigentskom palicom jajnici luče estrogen i progesteron.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

S pojavom prve menstruacije počinje da se uigrava smena hormona koja svakog meseca ciklično utiče na sazrevanje po nekoliko folikula, da bi se između petog i sedmog dana menstrualnog ciklusa iz njih izdvojila jedna, najjača jajna ćelija, a ostale propale. Njeno sazrevanje dostiže vrhunac oko četrnaestog dana cilkusa, kada puca folikularna opna, i jajnik je oslobađa. Ova pojava zove se ovulacija. Zrela jajna ćelija potom putuje kroz jajovod do materice, gde čeka na šansu da bude oplođena narednih 12 do 24 sata. Kada do toga ne dođe, oko 14. dana od ovulacije počinje menstruacija.

JAJNICI DONOSE ŽENSTVENOST

Jajnici i hormoni koje oni luče utiču na razvoj ženskih karakteristika, što se najbolje vidi tokom puberteta, počev od 12. do 14. godine života devojčice: rast i razvoj grudi, ženskih oblina, glasa, maljavosti karakteristične za žene, pa i ponašanja i interesovanja. Kasnije, tokom mladosti i srednjeg doba, žena toga obično nije ni svesna, sve dok se nešto ne poremeti.

Tako, na primer, sindrom policističnih jajnika (PCOS), poremećaj koji sa sobom nosi pojačano lučenje androgenih (muških) hormona i nastanak brojnih sitnih cista na jajnicima koje remete njihovu funkciju i normalnu ovulaciju, predstavlja tužno podsećanje na to koliko su jajnici važni za svaku ženu. PCOS sa sobom nosi pojačanu maljavost, proređenost kose, akne, gojaznost, izostanak menstrualnog ciklusa, sterilitet…

Jajnici s godinama prirodno stare i njihova funkcija prestaje oko 52. godine života kada nastupa menopauza. I tada žena može imati osećaj kao da je napušta ženstvenost, uz pad libida, suvoću intimne regije, lako gomilanje sala u predelu stomaka koje guta struk, intenzivan nastanak bora, opuštanje kože i opadanje kose. Smanjenje i prestanak lučenja polnih hormona sa sobom nosi i niz simptoma koji ponekad mogu biti izuzetno jaki: naleti vrućine – valunzi, intenzivno i obilno preznojavanje, bol u zglobovima, nesanica, nedostatak energije, strahovi, pad samopouzdanja, nervoza i česte promene raspoloženja, mentalna magla, zaboravnost, depresija. Oni mogu potrajati i deset godina. Tada shvatamo i koliko su nas hormoni štitili, jer s njihovim gubitkom podložnije smo osteoporozi, kardiovaskularnim poremećajima i dijabetesu.

Tako, iako tokom reproduktivnog perioda možemo osećati niz nelagodnosti, od bola u donjem delu stomaka oko sredine ciklusa tokom ovulacije, niza simptoma tokom predmenstrualnog sindroma, do svih neprijatnosti koje nosi menstruacija, na kraju shvatamo da nam naši jajnici i hormoni koje oni luče tokom najvećeg dela života pružaju vitalnost, energiju, ženstvenost, radost življenja, i, najvažnije od svega – dobro zdravlje.

KAKO ŠTO DUŽE SAČUVATI FUNKCIJE JAJNIKA?

Nažalost, danas su sve češći poremećaji ženskog reproduktivnog sistema koji u svojoj osnovi imaju hormonski disbalans, kao što je i pomenuti sindrom policističnih jajnika. Pored svih tegoba i neprijatnih simptoma koje poremećaji nose, jedan od najvećih je prepreka na putu ka roditeljstvu. Policistični jajnici direktno utiču na najvažniju funkciju jajnika – ovulaciju i samim tim nemogućnost začeća, a ako do začeća i dođe povećavaju rizik od spontanog pobačaja, kao i insulinske rezistencije koja dodatno povećava rizike u trudnoći. Često je vantelesna oplodnja jedina šansa za žene sa PCOS, ali i za nju je potreban najmanje jedan funkcionalni jajnik.

Srećom, postoje prirodni i neškodljivi načini da se jajnici sačuvaju i pospeši njihov rad. Jedan od njih je pomoću lekovitog bilja. Određene lekovite biljke, poput virka, hajdučke trave, nevena, crvenog zdravca i zlatne make, dokazano povoljno utiču na funkcije jajnika. Tako virak sprečava nastanak cista, svojim taninima tonizira matericu i jajnike, reguliše krvarenje, jača ligamente, i, pre svega, podstiče mikrocirkulaciju u jajnicima, obezbeđujući tako normalnu i redovnu ovulaciju. Ova biljka koja se s dobrim razlogom smatra najboljim prijateljem žena, u davna vremena bila je posvećena boginjama plodnosti, s dobrim razlogom jer reguliše lučenje estrogena i progesterona.

Hajdučka trava ima emenagogna i adstringentna svojstva, zahvaljujući kojima podstiče pojavu menstruacije kada je sklona izostajanju, a smanjuje krvarenje kada je preobilno. Pritom povoljno deluje na ceo organizam, uključujući i regulaciju insulina u krvi, što je preko potrebno ženama sa PCOS. Crveni zdravac obiluje antioksidantima, uključujući i germanijum i elanginsku kiselinu koji imaju dokazano antikancerogeno dejstvo, a deluje i protivupalno, efikasno sprečavajući upale jajnika. Zdravac balansira polne hormone i pospešuje prohodnost jajovoda, čime pospešuje plodnost. I neven deluje protivupalno, a ima i snažno estrogensko dejstvo, pa je odličan u regulisanju ciklusa, smanjenju simptoma PMS-a i očuvanju zdravlja dojki. Zlatna maka dokazano jača plodnost žena i muškaraca, a kada su jajnici u pitanju, štiti njihove funkcije tako što balansira lučenje hormona. Ona je i snažan adaptogen koji pomaže organizmu da se izbori sa štetnim posledicama stresa i korisna je kako tokom reproduktivnog perioda žene, tako i tokom menopauze.

Izvor: alo.rs

Poslednji tekstovi