NaslovnaApotekaKako se pravilno koriste kapi za uši

Kako se pravilno koriste kapi za uši

Iako za lokalno lečenje bolesti spoljašnjeg ušnog kanala gotovo da i nema specijalizovanih preparata, ono malo što se nalazi kod nas u prometu i te kako zahteva pažnju kada je pravilna primena u pitanju. Zato današnji post posvećujem upravo njihovoj pravilnoj primeni.

Bez obzira koje kapi za uši koristite ili zašto ih koristite, vrlo je važno da ih pravilno upotrebljavate. Jedino korišćenjem kapi za uši na pravilan način dozvoljavate leku iz kapi da ulazi u ušni kanal i tretira, odnosno leči vaš problem.

U nastavku vam donosim instrukcije kako da korak po korak pravilno i sigurno koristite kapi za uši.

 1. Nemojte deliti vaše kapi za uši sa bilo kim drugim, jer time možete kontaminirati kapi raznim bakterijama i tako potencirati infekcije.

 2. Dobro operite ruke vodom i sapunom, a nakon toga ih obavezno osušite. Ukoliko vam voda iz nekog razloga nije dostupna, umesto toga koristite sredstva za dezinfekciju ruku.

 3. Pre ukapavanja kapi, neophodno je očistiti obolelo uho i sačekati da se osuši.

 4.  Ukoliko su kapi u vidu suspenzije, neophodno je da ih pre upotrebe promućkate.

 5. Kapi ugrejati do telesne temeprature držanjem bočice u šaci jedan do dva minuta. Nikako nemojte zagrevati bočicu na druge načine, jer zagrevanje na temperaturi koja je viša od telesne može izazvati bol i vrtoglavicu.

 6. Nakon zagrevanja skinite poklopac sa bočice, pri čemu obavezno vodite računa da ga stavite na čistu, suvu površinu.

 7. Prilikom sipanja kapi, potrudite se da kapaljkom ne dodirujete spoljni ušni kanal, kako bi se izbegla kontaminacija kapi. Izuzetak prilikom pridržavanja ovom pravilu, opravdan je jedino ako vam je baš tako propisao lekar.

 8. Prilikom sipanja kapi postavite glavu tako da se uho okreće na gore. Ukoliko sami sebi stavljate kapi, najlakše je sedeti ili stajati uspravno i naginjati glavu na stranu. Sa druge strane ako stavljate kapi nekome drugom, možda je najlakše ako ta osoba nagne glavu ili leži na jednoj strani.

 9. Kako bi olakšali kretanje kapi kroz ušni kanal neophodno je da ispravite ušni kanal. Način ipravljanja ušnog kanala zavisi od uzrasta pacijenta, pa tako ukoliko je u pitanju dete ispod tri godine neophodno je nežno povući donji deo uha dole pa nazad, a kod dece starije od tri godine i odraslih, nežno povući gornji deo uha gore pa nazad.

 10. Ukoliko su kapi veoma guste neophodno je prilikom ukapavanja, pustiti da kap lagano sklizne po samoj ivici spoljašnjeg ušnog kanala da bi se omogućio izlaz vazduha i pouzdan silazak kapi do obolelog mesta.

 11. Posle ukapavanja trebate ostati u ležećem položaju, na strani zdravog uha, oko 15 minuta.

 12. Nakon svega obrisati ušnu školjku ukoliko ima zaostalih kapi na njoj.

 13. Ukoliko vam je propisano da koristite više od jedne vrste kapi, obavezno sačekajte najmanje 5 minuta pre ukapavanja sledećih kapi.

 14. Vrlo je važno da nakon ukapavanja kapi nikako ne koristite štapiće za uši.

 15. Nakon nanošenja kapi obavezno operite ruke vodom i sapunom kako biste uklonili mogući zaostali lek sa njih.

 16. Neophodno je da bočicu čuvate prema uputstvima sa etikete ili prema savetu vašeg farmaceuta. Nikako nemojte koristiti kapi kojima je istakao rok trajanja.

mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

izvor: generacijarp.wordpress.com

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Poslednji tekstovi