NaslovnaPedijatrijaBebeKako prepoznati i lečiti male boginje

Kako prepoznati i lečiti male boginje

Male boginje su akutno, virusno, veoma zarazno oboljenje. Pre ere vakcinacije ovo je bila veoma česta bolest male dece, koja je nekad ostavljala teške posledice, a mogla je čak da se završi smrću.

Klinička slika

Deset do dvanaest dana od prodiranja virusa u organizam (inkubacija) ova bolest počinje veoma burno sa temperaturom 38 do 40 stepeni Celizijusa. Dete ima glavobolju, jezu, malaksalo je i uznemireno. Posle 2 do 4 dana počnu da mu suze oči i smeta mu svetlo, nos curi, boli ga i grebe u grlu. Počinje da kašlje suvo i uporno. Pošto mogu da budu zahvaćena i creva može da ima bol u trbuhu i proliv.

Tipično za ovu bolest je da dete izgleda kao da je uplakano. Lice mu je zajapureno i natečeno. Očni kapci su otečeni crveni, vežnjače (konjuktive) su crvene, a oči suze. Nosić curi, grlo je crveno, a na plućima se čuju znaci bronhitisa. Tipično za male boginje je da se na mekom nepcu vide crvene mrlje zvezdastog oblika i nejasnih granica (enantem). Koplikove mrlje ne moraju uvek da se vide, ali ako ih ima to je siguran znak da su u pitanju male boginje. One se nalaze na sluzokoži unutrašnje strane obraza. Izgledaju kao griz posut po jako crvenoj sluzokoži. Te bele mrlje su veličine čiodine glave i ne mogu da se skinu špatulom. Sada se svi simptomi bolesti ublažavaju, temperatura pada i ako se ne vide Koplikove mrlje, može se pomisliti da detetu prolazi jedan običan nazeb.

male-boginje-ledjaKoplikove mrlje “sačekaju” izbijanje ospe i zadrže se 2 do 3 dana. Temperatura, koja se spustila, ponovo raste do 38 – 40 stepeni i ostaje visoka 2 do 3 dana, to jest sve dok ospice izbijaju. Važno je da znate, ako je i posle toga temperatura visoka ili ako je skočila po treći put, to znači da je došlo do komplikacija. Ospe su ovalne, veličine sočiva i jasno ružičaste boje. To izgleda kao da je dete poprskano svetlo crvenom bojom po licu i telu. Nekada su ospe retke, a nekada toliko guste da se dodiruju.

Ospe imaju svoj red izbijanja. Prvo se javljaju iza ušiju, zatim na kosmatom delu glave, vratu i licu. Za 2 – 3 dana ospe se “spuštaju” naniže po trupu i nogama. Blede istim redom kako su se i javljale, tako da na licu postaju bakarne, pa žućkaste, dok su na nogama još uvek ružičaste. Zadržavaju se 3 do 6 dana. Na njihovom mestu ostaju tamne mrlje, koje će perutanjem da se izgube za nedelju do dve. Nekada je perutanje slabo pa se ne primeti.

Bolesnik je zarazan 2 – 3 dana pre pojave ospe i sve dok ona ne počne da bledi.

Teži oblici bolesti

Kod težih oblika temperatura može da bude dosta visoka sa jakim psihomotornim nemirom i kolapsom. Nekada može da protiče sa pomućenom svešću i konvulzijama (grčevi, fras ili febrilne konvulzije). Kod male dece, pogotovu ako su imala ranije česte infekcije disajnih puteva, male boginje mogu da idu sa otežanim disanjem i upornim kašljem (bronhiolitis). U teže oblike malih boginja spadaju i slučajevi kada na koži ima krvnih podliva. Tada može da se javi i krvarenje iz nosa.Male boginje se retko javljaju kod odraslih. Oni ih “teško leže”. Temperatura je viša, opšte stanje teže, a ospa gušća.

Komplikacije malih boginja

Bronhopneumonija (zapaljenje pluća) se poznaje po tome što se temperatura održava iako su ospice izbile ili se temperatura javlja po treći put, a uz to dete dosta kašlje, teže diše i opšte stanje se pogoršava. Dijagnoza se sigurno postavlja samo rendgenskim pregledom. Ovo zapaljenje može biti izazvano Stafilokokama, drugim bakterijama ili virusima.

Bronhiolitis je komplikacija kod koje su zapaljenjem zahvaćeni najsitniji disajni putevi. Dete teško i čujno diše. Na grudnom košu se vidi da se meki delovi uvlače pri disanju.

Laringitis karakrerišu noćni napadi teškog disanja. Dete promuklo kašlje, uznemireno je, a pri udahu se čuje “huk”. Između tih napada diše dobro. Ako se larigitis javi “rano” to jest od početka bolesti to nije opasno. Mnogo je teže ako se Laringitis javi posle izbijanja ospica sa ponovnim skokom temperature.

Terapija

Kod malih boginja je potrebno mnogo više nege nego lekova. Dete treba da leži u svetloj i provetrenoj prostoriji. Svetlo se prigušuje samo ako detetu smeta. Bolesno dete se presvlači i kupa kao i inače. Ne treba silom da se tera da jede. Važno je da unosi dovoljno tečnosti. Daju mu se sokovi voće i supice. Detetu će da se vrati apetit čim mu bude bolje. Daju mu se sredstva protiv temperature, sirup protiv kašlja, obično biljni, čisti mu se nosić i po potrebi stavljaju kapi za nos.

Preventiva

Zaštita od ove bolesti je vakcinacija. Deca sa godinu dana primaju MMR vakcinu (Morbilli-Mumps/zauske-Rubeola).

Izvor:Dom zdravlja Leskovac

Poslednji tekstovi