Kako osloboditi dete straha od kupanja?

530

Vaše malo dete apsolutno obožava vodu, svaki dan se rado brčka i razigrano pljuska u kadi. I onda odjednom, niotkuda, više neće da se kupa, i počinje da vrišti kada pokušate da ga stavite u kadu.

Strah od kupanja i vode je uobičajeni strah kod mnogih mališana, javljajući se najčešće između 1. i 2. godine

Postoji veoma logičan razlog tome: tokom ranih godina detetov mozak se razvija veoma brzo, a mališani razvijaju pojačanu svest o svom okruženju. Njihovi mozgovi se bukvalno pale kao male sijalice podstaknute svim novim informacijama.

Kao rezultat odjednom postaje strašno to što voda odlazi kroz crnu rupu ili zvuk mlaza koji izbija iz česme, određeni miris sapunice koji detetu ne prija i mnoge druge stvari podstaknute detetovim saznanjima o svetu i razvojem mašte.

Takođe, može se desiti da dete iskusi negativne senzacije kao što je previše topla voda, da na kratko ostane bez daha zbog vode koja se sliva niz lice ili mu zasmeta sapunica koja dopre do očiju. Ponekad je dovoljno da dete samo jednom ima negativno iskustvo sa kupanjem da se ovaj strah ili odbojnost razvije.

Strah može potrajati nedeljama, čak i mesecima, što može prilično zabrinuti roditelje. Ipak, ne brinite. Ovo je jednostavno faza koja će proći.

Iako ovaj period može biti izazovan za vas, strah ćete najbrže otkloniti sa puno strpljenja, ljubavi i podrške.

Kako ubediti dete da se kupa?

  1. Probajte da otkrije razlog odbijanja

Ako uspete da odredite šta je to što dete toliko odbija od kupanja, znaćete i kako to da rešite. Na primer, ako dete burno reaguje dok punite kadu, možda je u pitanju zvuk vode koja lije iz česme. Ako recimo beba ima strah od povlačenja u odvod (veoma čest strah kod dece!), možete pustiti vodu da otiče i ostaviti patkicu u kadi da bi dete videlo da iako voda odlazi, patkica ostaje. Ili jednostavno pustite vodu da otiče kasnije, kada uspavate dete.

  1. Pronađite alternativne načine pranja

Iako ne možete da ga razumete, strah koji vaše dete oseća je veoma stvaran i zato ne bi trebalo da ga prisiljavate da uđe u kadu. Strah će sigurno proći, a vaše dete će se ponovo veselo brčkati. Do tada dete možete prati bez ulaska u kadu, sa peškirićem za pranje i toplom vodom sa malo blage sapunice.

Kada je reč o bebama i maloj deci, kupanje par puta nedeljno je sasvim dovoljno, osim ako se jako ne zaprljaju, oznoje ili imaju neko stanje kože koje bi zahtevalo češće kupanje.

  1. Probajte manju “kadu”

Umesto kade, možete upotrebiti manju posudu, kadu za bebe ili veliki lavor sa toplom vodom (i mehurićima!) i ohrabiti dete da stavi par igračkica i potopi samo stopala. Pohvalite dete i pokažite radost za svaki mali korak koji napravi, čak i ako samo umoči prstiće!

Ponekad se dete plaši potapanja u vodu. Ako je to slučaj, može pomoći da sedne najpre u praznu kadu, a da zatim pustite vodu da teče u kadu i držite nivo plićim, tako da su joj samo nogice potopljene kad sedi.

 

  1. Zaštitite detetu oči

Ako detetu najviše smeta kada mu voda prsne na lice i oči, možete nabaviti “specijalni” peškirić koji će mu biti pri ruci da obriše okice kad treba. Ili mu možete dati da koristi naočare za kupanje.

Da od kupanja napravite još bolju asocijaciju na more ili bazen, dajte mu da obuče kupaći i ponese posudice za plažu. Kupanje će za njega opet biti vreme zabave i igre!

  1. Uđite sa detetom u kadu

Možda najbolji način da detetu pokažete kako je kupanje u kadi zabavno jeste da vi sami uđete u kadu! Igrajte se bebinim igračkama, pravite mehuriće i pokažite kako se dobro provodite. Ako dete želi da vam se pridruži, pustite ga.

  1. Penušava kupka, mehurići, igračke i ostale zabavne stvarčice

Deca uglavnom obožavaju penu! Za dodatni doživljaj, stavite malo prehrambene boje u penu, dete će se obradovati šarenim oblačićima.

Od kupanja u kadi možete napraviti i pravu malu kreativnu radionicu! Napravite boju tako što ćete u plastične posudice ili kalup za mafine staviti malo pene za brijanje. U svaku posedu stavite različitu prehrambenu boju. Dajte detetu četkicu i oslikavanje kupatila može da počne! Ne brinite, ovu boju ćete lako skinuti običnom vodom.

izvor:  bebo.club

PODELI