Kako negovati dečiju kosu: Šišanje, Izbor šampona, pranje kose, brisanje i sušenje kose

5855

Prve vlasi na glavici vaše bebe počinju da se formiraju još u vašem stomaku, negde oko dvadesete nedelje trudnoće. Neke bebe se rađaju sa vrlo malo kose ili čak bez nje, a druge pak dolaze na svet sa kosicom spremnom za friziranje. Da bi kosa mališana bila zdrava, važno je odmah po rođenju započeti sa njenom negom. Evo šta o tome treba da znate.

Šišanje na “nulu”

Verovatno ste mnogo puta čuli za “teoriju” po kojoj decu u ranom detinjstvu treba šišati na “nulu” da bi im kasnije kosa bila gusta i čvrsta. Nažalost, to je samo duboko ukorenjeni mit. Gustina kose zavisi isključivo od genetike, a jedino što vi možete da joj pružite jeste odgovarajuća nega.

Izbor češlja ili četke

Prva četka mora da bude mala, sa mekanim dlačicama kako bi dete još u najranijem uzrastu naučilo samo da se češlja. Kasnije možete početi da koristite drvene četke sa retkim zupcima ili pak s prirodnom dlakom.

Pranje kose

Preporučuje se da kosicu perete šamponom samo jednom nedeljno. Ako je vaše dete aktivno pa se mnogo znoji, možete mu prati kosu i češće, ali bez šampona.

Izbor šampona

Dečja kosa je veoma nežna, a koža glave izuzetno osetljiva na spoljne uticaje. Stoga je važno koristiti klinički ispitane šampone, specijalno namenjene za dečje vlasi. Takvi šamponi su blagi i obično sadrže ekstrakte lekovitog bilja kao što su kamilica i lipa. Idealni su oni na čijoj deklaraciji piše “No tears” (bez suza). Ovakvi šamponi olakšavaju kupanje i vama i vašem mališanu, jer on neće odbijati kupanje iz straha da će ga šampon “štipati” za oči. S obzirom na to da je većina šampona koncentrovana, preporučuje se da se pre nanošenja na kosu razblaže sa malo tople vode.

Brisanje i sušenje kose

Nakon pranja kosu nežno protrljajte mekanim peškirom. Trudite se da ne budete grubi jer je dečja kosica nežna i lako se kida i lomi. Istina je da fen drastično ubrzava proces sušenja, ali kada je reč o kosi mališana, najbolje bi bilo da izbegavate njegovu upotrebu. Vruć vazduh isušuje kosicu, a osim toga, dolazi do pregrevanja krvnih sudova glave što dalje vodi do njihovog oštećenja.

Dodatna sredstva
Da bi kosa imala sjaj i da se ne bi mrsila, povremeno može da se ispira mešavinom limunovog soka i vode (1/2 limuna na litar ključale vode). Nemojte koristiti veštačka sredstava (balzami i maske su za odrasle, a ne za decu).

Mršenje kose
Trudite se da detetu nežno perete kosu. Blagim pokretima utrljajte šampon u koren kose, a zatim lagano spuštajte penu niz celu dužinu vlasi. Češljanje uvek započnite od krajeva, u suprotnom ćete vašem mališanu naneti bol i pokidati mu vlasi.

Upotreba šnalica i gumica
S obzirom na to da mališani imaju izuzetno nežnu i krtu kosu, upotreba gumica i šnala ne preporučuje se do četvrte godine. Njihovo korišćenje može dovesti do proređivanja kose pri čelu i na potiljku.

Gustina i sjaj kose
Masirajte kožu glave u toku pranja i uveče, pre spavanja. Osim toga, za veću gustinu i bolji sjaj kose možete koristiti i neki od narodnih recepata na bazi bilja, kao što je ispiranje kose čajem od kamilice ili koprive. Jednom mesečno, dan pre pranja, namažite detetovu kožu glave čičkovim ili ricinusovim uljem. Lagano ga utrljajte u koren kose i ostavite da stoji 24 sata, a sutradan mu operite kosu.

ordinacija.tv   Izvor Life Content

PODELI