NaslovnaKozmetikaKako napraviti parfem prema mirisima koji su vam najdrži (recepti)

Kako napraviti parfem prema mirisima koji su vam najdrži (recepti)

Sigurno ste mnogo puta maštali o izradi vlastitog parfema. Parfema koji će nositi vaš potpis i koji ćete sami kreirati prema onome što osećate i prema mirisima koji su vam najdrži. Eterična ulja savršen su alat za početnike u izradi parfema. Stvaranje parfema s eteričnim uljima, osim mirisnog, ima i terapijsko dejstvo pa ćete se njima moći opustiti, napuniti energijom i slično. Kako krenuti u vlastitu izradu parfema, što sve trebate znati, korak po korak, za vas je pripremio vaš Marigold.

Kako napraviti parfem – osnove
1. Odabir baze
Parfem u biljnom ulju
Ako želite napraviti bezalkoholni parfem, morate ga raditi u biljnom ulju – posebno ako vam je koža osetljiva ili preterano reaguje na alkohol. Preporučuje se biljno ulje jojobe, jer je vrlo stabilno.
Parfem u mešavini alkohola i hidrolata
Hidrolat razblažuje delovanje alkohola (koje ponekad može biti iritirajuće za kožu), a istovremeno pruža zanimljive mirisne note.
Parfem u hidrolatu
Hidrolat blago deluje na kožu, neguje je, a istovremeno može pojačati miris parfemu ili dodati neku svoju posebnu mirisnu notu.
Parfem u alkoholu
Klasičan parfem čija je baza alkohol. Umjesto alkohola možete koristiti votku, koja ima dovoljan udeo alkohola u sebi, a istovremeno nema mirisa.

2. Koncentracije
Parfem
Aromatična kompozicija koja sadrži 15-30% eteričnih ulja u 70-85% alkohola ili hidrolata. Miris obično traje 4-8 sati.
Primer – 20%-tni parfem
80 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
20 ml (otprilike 400 kapi) eteričnog ulja

Parfemska voda
Sadrži manju količinu eteričnih ulja – 8-15%, a miris traje 3-6 sati.
Primer – 10%-tna parfemska voda
90 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
10 ml (otprilike 200 kapi) eteričnog ulja

Toaletna voda
Koncentracija eteričnih ulja je između 4 i 8%. Brže isparava, ali je jeftinija cena izrade. Idealno za korištenje tokom dana.
Primer – 5%-tna toaletna voda
95 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
5 ml eteričnog ulja

3. Dodatni materijal
Za izradu parfema trebaju vam još tamne staklene bočice, sprej pumpica (ako izrađujete parfem na bazi alkohola ili hidrolata) i sveska u kojoj ćete zapisivati recepte.

4. Note mirisa
Možete eksperimentisati s mešanjem različitih mirisa kako bi stvorili jedinstveni parfem, ali u početku biste trebali znati svojstva svakog eteričnog ulja kojeg mislite upotrebljavati.Kada se parfem nanosi, miris koji se trenutno oseti se menja s vremenom. Ustvari, eterična ulja u parfemu isparavaju različitom brzinom tako da ih naš nos ne može sve prepoznati odjednom.

Zato se razlikuju tri grupe eteričnih ulja:
Gornja nota
Mirise gornje note prve osetimo u parfemu. Ti osvježavajući mirisi ne traju dugo jer brzo ispare (za 1-2 sata). Međutim, gornja nota je vrlo važna jer daje prvi utisak mirisa parfema. Eterična ulja koja pripadaju gornjoj noti su: limun, mandarina, naranča, grejp, đumbir, mažuran, bergamot, rimska kamilica, limunska trava, paprena metvica, neroli, bosiljak…

Srednja nota
Olfaktivni sastojci nisu toliko volatilni (mogu trajati i nekoliko sati). Mirisi srednje note zapravo određuju miris parfema – to su blagi mirisi koji se dodaju u većoj koncentraciji, a istovremeno “uzemljuju“ gornje note kako bi se duže osetile. To su obično cvetni mirisi. Eterična ulja koja pripadaju srednjoj noti su: jasmin, ylang-ylang, muškatna kadulja, ružino drvo, ruža, geranij, lavanda, palmarosa, timijan, bor…

Donja nota
Donje i srednje note daju glavna svojstva parfemu. Donje note pružaju identitet i snagu parfemu. To su mirisi koji najduže traju na koži i obično se opisuju kao “zemljani“ ili “duboki“ mirisi. Služe i kao fiksativi parfema – pomažu da se gornja i srednja nota fiksiraju te da se njihov miris duže oseti. Miris donje note se oseti satima, a u nekim slučajevima i danima.
Primeri: Balsam Peru, benzoin, cedar, myrrh, tamajanovac, sandalovina, patchouli, vetiver… Ako niste uključili bilo koju od tih ulja u receptu, možete uključiti nekoliko kapi glicerina koji služi kao fiksativ parfema.
Eterična ulja koja pripadaju donjoj noti su: vetiver, sandal, mira, cimetovac, klinčićevac, cedar, pačuli, muškatni orah, tamjanovac…

 1. Vrste mirisa

  Sigurno imate neke mirise koje više volite – voćne, cvetne, drvene…U sledećem popisu možete pronaći eterična ulja prema njihovom dominantom mirisu. Kod izrada parfema slobodno mešajte nekoliko različitih mirisa, na primer voćni i cvetni, drveni i citrusni…

  Zemljani mirisi: pačuli, vetiver

  Cvetni mirisi: geranij, jasmin, neroli, ruža, ylang-ylang

  Voćni mirisi: bergamot, grejp, limun, mandarina, narandža, petitgrain gorke narandže, petitgrain mandarine

  Biljni mirisi: bosiljak, rimska kamilica, muškatna kadulja, lavanda, paprena metvica, ruzmarin

  Začinski mirisi: crni paprovac, cimetovac, klinčićevac, đumbir, borovica, muškatni orah

  Drvenasti mirisi: cedar, čempres, bor, sandal

  6. Primeri parfema

Parfem od ljubičice

Ukoliko volite ljubičice, ovo je savršena varijanta koju ipak uvek možete da nadogradite. Jednostavno napunite teglu cvetovima ljubičice i prelijte ih vinskim sirćetom. Hermetički zatvorite teglu i ostavite je na neko toplo mesto na kom može da bude narednih četiri ili pet nedelja. Nakon tog vremena, preručite vašu novu toaletnu vodu u neku bočicu.

Nežni parfem

Ubacite 115 g ružinih latica i po 25 g cvetova ljubičice, jasmina i lavande u sirće od belog vina pomešano sa 185 ml ružine vodice. Hermetički zatvorite bocu i ostavite je da odstoji na nekom toplom mestu dve do tri nedelje. Nakon toga jednostavno prespite vaš novi parfem u manje bočice.

Šapat kiše

– 3 velike kašike etilnog alkohola ili votke.
– 10 kapljica parfimiranog ulja ili mirisnog eteričnog ulja od bergamonta.
– 2 čaše destilisane vode.
– 5 kapljica parfimisanog ulja ili mirisnog eteričnog ulja od sandalovine.
– 10 kapi eteričnog ulja od crne ribizle.

Pomešajte dobro sve sastojke u hermetički zatvorenoj bočici. Ostavite da odstoji 12 do 15 sati. Odlpžite parfem na hladno i suvo mesto. Promućkajte svaki puta pre upotrebe.

Izvor: ordinacija.tv ;marigoldlab.com

Poslednji tekstovi