Kako izbeći povrede na skijanju i sankanju

1656

Sezona skijanja nosi dugo iščekivane zimske radosti i aktivan odmor idealan za punjenje baterija, ali skijaški sportovi mogu biti i opasni. Potrebno je znanje, iskustvo i oprez kako se idilično zamišljen zimski odmor ne bi pretvorio u ružno sećanje

Skijaški palac, ozleda meniskusa ili ligamenata u kolenu, povreda ramena i puno teže ozlede svake se sezone događaju na skijalištima, češće skijašima s manje iskustva, ali ne zaobilaze ni one koji skijaju godinama. Spremate li se na skijanje, važno je da tu rekreaciju shvatite ozbiljno i nikako se sami ne upuštate u tu avanturu ako do sada nemate većeg iskustva.

Uzmite časove skijanja

Što vam je bolja tehnika skijanja, manje su šanse da ćete se povrediti. Ako niste skijaš s iskustvom, nemojte riskirati i uplatite školu skijanja.

Proverite svu opremu

Bez obzira na iskustvo, pre odlaska na skijanje uvek se preporučuje da skije ili dasku za bording, ali i ostalu opremu, date na pregled u profesionalni servis.

Ne preterujte sa skijanjem

Kako piše britanski Ski club, nije mudro odmah dati sve od sebe i svakodnevno bez pauze skijati do zatvaranja žičare. Stručnjaci kažu da je umor na vrhuncu oko tri sata poslepodne treći dan skijanja i tada se možete lakše povrediti. Zato se radije između spustova odmarajte i uživajte s manjom šansom za povredu. Takođe, na stazu ne odlazite nezagrejani, važno je da mišiće istegnete i zagrejete.

Silazak sa žičare

I tu je potreban oprez jer se ljudi pri nezgodnom silasku ili padu preko tuđih skija lako povređuju.

Zaštitite kolena samo ako ste već imali povrede

Neki lekari ne preporučuju steznike za kolena skijašima koji su zdravi jer dodatno osiguranje može sprečiti pravilno kretanje mišića pod raznim opterećenjima tokom kretanja i izazvati više štete nego koristi. Uopšte, povrede kolena najčešće su kod skijanja budući da je prvi susedni zglob ispod kolena čvrsto fiksiran u pancericama, odnosno čizmama za skijanje. Osim povreda meniskusa i ligamenata, česte su i povrede ramena.

Iskusni borderi pak znaju da je zgodno imati štitnike za kolena, ali najvažnije je imati štitnike na laktovima jer kod padova unatrag automatski stavljamo ruke kako bismo se zaštitili pa su česte povrede ručnih zglobova.

Uvek nosite kacigu

Od sve opreme koju morate imati, kacigu treba posebno napomenuti jer puno je skijaša sigurno u svoje iskustvo i znanje, ali nikada ne znate kada ćete nezgodno pasti i udariti glavom. Zbog nenošenja kacige i najbezazleniji pad može imati kobne posledice.

Odeću i opremu prilagodite vremenskim uslovima

Jedan od uzroka povreda na skijanju može biti i prehlađenost: Kada je telo prehlađeno i telesna temperatura je snižena, dolazi do drhtanja, mišići postaju sve krući i telo ima slabiju koordinaciju pokreta. Takođe, prilikom prehlađenosti može doći do nižeg stepena svesnosti ili zbunjenosti. Svi prethodno navedeni simptomi najčešće uzrokuju padove i zimske povrede, a naročito ako se zimi bavite rekreacijskim ili sportskim aktivnostima.

Izbegavajte alkohol na stazi

Miris kuvanog vina uz dobro društvo gotovo svakoga mami da se zagreje na hladnoj skijaškoj stazi, ali alkohol umanjuje koncentraciju i time reskirate neku povredu. Čašu kuvanog vina radije sačuvajte za veče, na toplom i sigurnom.

A šta u slučaju nesreće?

Gorska služba spašavanja savetuje da u slučaju nesreće probate ostati prisebni, označite mesto nesreće skijama, a unesrećenog i sebe zaštitite od neposredne opasnosti do dolaska pomoći odnosno novog pada, padajućeg kamenja, gušenja, hladnoće…

Izvor: .farmacijamedicina.rs

PODELI