Kako imati lepu i negovanu kosu tokom leta i to na prirodan način

417

Mi uživamo u suncu, a naša kosa malo manje! Uz pomoć ovih malih saveta, tvoja kosa će celog leta biti zdrava i srećna, i to na prirodan način…

Peri je ređe
Često pranje šamponom ispira prirodna ulja koja štite kosu, a to ima I suprotan učinak – naše vlasište počinje da proizvodi dodatnu masnoću. To je zatvoreni krug – što je češće pereš, kosa postaje masnija. Kosu šamponom peri svaki drugi dan, čak i ako se svakog dana kupaš u moru, a svakodnevno je samo isperi običnom vodom.

I kosi treba UV zaštita
UV zaštita, koju naša koža dobija od losiona za sunčanje, potrebna je I kosi. Zato, kad naneseš losion za sunčanje na telo, prođi rukama i kroz kosu. Tako će biti zaštićena.

Pokrij je
Na najjačem suncu uvek nosi šešir, kačket ili maramu. Ne samo što time kosu štitiš od UV zraka već i pomažeš svom vlasištu da se hidratizuje. Šeširi za glavu odlično smanjuju i štetu koju tvojoj kosi nanosi vetar.

Priušti sebi prirodnu negu
Svoju kosu leti možeš razmaziti prirodnim pakovanjima – najbolje je koristiti zagrejano maslinovo ulje ili ulje kokosa (koje savršeno miriše). Nanesi ga nakon pranja na mokru kosu, ostavi da deluje 15 minuta, a zatim ga temeljno isperi.

Ne steži je
Mokra kosa je sklona pucanju, zato je na plaži nemoj vezati u čvrstu punđu, posebno gumicama koje nisu obložene. Za plažu je najbolji izbor lagano svezana pletenica.

Smanji toplotu
Leti kosu suši fenom što je manje moguće. Budući da je već izložena velikoj količini vrućeg vazduha, ne treba joj još toplota fena. Prirodno sušenje je blagodat za kosu. Izbegavaj peglu za ravnanje i figaro.

Budi pažljiva s četkanjem
Mokra kosa vrlo se lako lomi, zato pažljivo biraj četku kojom ćeš je češljati. Izaberi ili četku iz linije „Hello Beauty Detangling”, koja je izvrsna za raščešljavanje ili češalj širokih zubaca.

Talasi i kad nema talasa
Blogerka Alex Ren savetuje kako postići „beach waves”, valovitu kosu kakvu imaš nakon kupanja u moru čak i kad nisi na moru. Pomešaj 1 kašičicu morske soli i 1 kašičicu kokosovog ulja s vodom i stavi u bočicu s raspršivačem (možeš ih pronaći u dm-u). Poprskaj po kosi, a onda je rukama „izgužvaj”.

Uvek koristi regenerator
Ako želiš da isprobaš prirodni regenerator, kosu isperi jabukovim sirćetom, razređenim vodom. Odličan tretman za kosu je i nanošenje regeneratora koji se ne ispira pre odlaska na plažu.

Izbegni zelenkasti odsjaj
Plava kosa, posebno ona koja je tretirana izbeljivačem, u bazenskoj void može postati zelenkasta – krivac za to je hlor. Da bi to izbegla, nakon kupanja u bazenu, kosu isperi jabukovim sirćetom (pomešaj 1/4 šoljice jabukovog sirćeta + 2 šoljice vode). Pomaže i to da pre kupanja kosu pokvasiš, tako će upiti manje hlora.

ordinacija.tv   Foto: shutterstock Izvor: hejmagazin.rs

PODELI