NaslovnaPsihologijaOpšta psihologijaKako doživeti stotu, saveti 105-godišnjeg lekara

Kako doživeti stotu, saveti 105-godišnjeg lekara

Veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara zaslužan je za dugovečnost Japanaca. Ostavio nam je u nasleđe vredna saznanja “Želite doživeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha?

 Moguće je, pokazao je svojim primerom veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara. On je posvetio život postizanju dugovečnosti nacije. Pomogao je uspostavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovečnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, lečio pacijente te predavao studentima na fakultetima.

 Ovo su njegovi saveti za dug, zdrav i kvalitetan život:

  1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja “Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati . Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila kao što su ručak i spavanje “, objašnjava lekar. Najvažnije je za vitalnost osećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

  2. Čuvajte se gojaznosti Lekar Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. ne treba se opterećivati ishranom, no ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašikom maslinovog ulja. Verovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.

  3. Planirajte unapred Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, no njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimista, što je isto važna stavka za dugovečnost.

  4. Ne morate otići u penziju ako ne želite “Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još raditi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi raditi.

  5. Delite znanje i veštine sa drugima Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dječice u školi, do izbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim.

  6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar Hinohara je smatrao da lekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im liečnik propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

  7. Uvek koristite stepenice i nosite svoj prtljag i vrećice Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lifta. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se nositi svoju prtljagu. Hinohara se takođe koristio stepenicama i uvek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

  8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas inspirišu. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brovninga “Abt Vogler”. Ne moraće se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjtenosti, šetajte prirodom.

  9. Bol je misteriozna Najefikasniji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pozornos ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse iostale životinje te muziku koja će pomoći pacijetntima da se nose s boli.

  10. Ne gomilajte materijalne stvari “Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”.

izvor: zivotistil.rtl.hr

Poslednji tekstovi