NaslovnaHrana kao lekSiti i vitkiKako da smršate bez vežbanja – Praktični saveti za topljenje kilograma

Kako da smršate bez vežbanja – Praktični saveti za topljenje kilograma

Moguće je, uz ove savete…

Ne držite slanik na stolu

Salate su super kada želite sa smršate ili se otarasite stomaka, ali pazite koliko soli ćete staviti u salatu. Previše soli zadržava vodu u organizmu. Zato slanik nemojte držati na svom stolu – kada poželite, po navici, da dosolite ono što jedete, možda će vas mrzeti da ustanete po so.

Ne žvaćite žvake

Tokom žvakanja žvake mi sve vreme gutamo vazduh, a to može izazvati naduvenost stomaka i gasove. Pored toga, neki veštački zaslađivači u žvakama mogu da pojačaju vaš apetit.

Pivo smanjite na čašu dnevno

Pivski stomak nije izmišljotina. On nastaje od kalorija u pivu, od njegovih mehurića, od toga što je dokazano da ljudi koji piju pivo više sede od onih koji ne piju vino, ali i da se uz pivo često grickaju nezdrave, masne i slane grickalice.

Slušajte mamu – zatvorite usta kada jedete

Prvo, to je ružna navika. Drugo, dok žvaćete i dišete na usta gutate vazduh zbog čega stomak može da vam se naduje, ali i da imate gasove. Što je uz vaše mljackanje, druga grozna stvar za okolinu.

Izbacite slatkiše

Ne samo da dodajete prazne kalorije svom telu, već i centimetre svom struku. Takođe, loše bakterije obožavaju šećer. Isto važi i za zaslađene sokove, bez obzira na to da li su gazirani ili ne.

Proverite svoje hormone

Stomak nekada raste i zbog disbalansa hormona u našem organizmu, zato proverite kakvo je stanje sa vašim hormonima. Žene se s tim problem naročito susreću tokom menopauze, ali ni muškarci nisu imuni na taj problem, često i u mladosti.

Redovno spavajte

Znate već da ljudskom organizmu treba najmanje sedam sati sna, ali je važno i da taj san bude u kontinuitetu. Lekari kažu da samo 30 minuta izgubljenog sna može da nam poveća težinu, a što je najgore – baš u predelu stomaka.

Pređite na neprerađenu hranu

Prerađena hrana je jedan od najvećih izvora soli u ljudskoj ishrani. So se krije u kupovnim supama, prelivima, pastama, čak i u slatkim keksićima, verovali ili ne. Zato, uvek kada ste u prilici, jedite svežu hranu, neobrađenu.

Pijte vodu

Tako ćete ubrzati pražnjenje svojih creva, ali ćete i ubiti želju za slatkišima i smanjićete svoj apetit.

Neka vam voće bude na vidnom mestu

Jabuke, pomorandže, jagode… neka su vam uvek na dohvat ruke. Samo pazite koliko ćete voća dnevno pojesti: dve (ako su u komadu), šaku (ako se radi o bobičastom voću).

Jedite ljuto

Ljute paprike, đumbir, ren – samo neka je ljuto. Tako ćete ubrzati varenje, izbacivanje viška tečnosti, sagorevanje kalorija. Menta, na primer, smanjuje grčeve i gasove, đumbir ublažava mučninu, komorač je diuretik koji vam pomaže da zaustavite zadržavanje vode.

Relaksirajte se

Stres može biti glavni okidač za rast stomaka, zato što signalizira našem telu da skladišti masti oko struka. S obzirom na to da je stres postao svakodnevna pojava savremenog čoveka, svako od nas mora naći načine da se odmori i opusti. Joga, meditacija, hodanje, čitanje, pevanje, sviranje… sve osim gledanja televizijskog programa, pokazala su istraživanja.

IZVOR: mondo.rs

Poslednji tekstovi