NaslovnaHrana kao lekZdravi receptiKako da napravite Gi PUTER koji je LEK za: Krvne sudove, želudac,...

Kako da napravite Gi PUTER koji je LEK za: Krvne sudove, želudac, creva, kosti, zglobove, umor… (RECEPT)

Jedna od namirnica koja nam nudi mogućnost da njenom upotrebom značajno popravimo svoje zdravstveno stanje i pozitivno utičemo na celokupanorganizam je upravo GI puter, odnosno maslac. Gi maslac nije nova namirnica niti je marketing za beskorisnu izmišljotinu koju trgovci žele da po svaku cenu prodaju, već naprotiv, namirnica koja se u pojedinim narodima koristi u ishrani već milenijumima. Poznata je u prirodnoj medicini i ajurvedi, a verovatno ste čuli od naših baka za maslo (gi puter). Naši stari su bili upoznati sa načinom pripreme masla i njegovom značaju u ishrani. Gi puter možete nabaviti u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ali ga možete i sami napraviti. Odaberite opciju koja vam više odgovara ali probajte ovu zdravu i hranjivu namirnicu i bićete oduševljeni. Vrlo brzo ćete osetiti i njene zdravstvene benefite ukoliko postane redovna na vašoj trpezi.

Običan ili Gi maslac

Sigurno ste se zapitali, kako to da su naši preci koristili u ishrani namirnice koje su danas uglavnom predstavljene kao najveći izazivači ozbiljnih oboljenja a i pored toga su bili zdravi i dugovečni. Na ovo pitanje jako je teško dati adekvatan odgovor. Mnogi „savetnici za zdravu ishranu“ daju nam totalno suprotne savete, iznose različita, često suprotstavljena mišljenja i stvaraju dodatnu konfuziju kod većine ljudi koji su zainteresovani za zdravu ishranu. Šta je tačno a šta nije, ostaće po svemu sudeći još dugo vremena nedoumica a mnogi od nas tragaće za odgovorima na različita pitanja. Ono u čemu se većina stručnjaka slaže jeste to da je neophodno smanjiti unos industrijske hrane koja je prepuna konzervanasa, aditiva, prostih šećera i zasićenih masnoća. Dakle, barem su u nečemu saglasni i to nam može biti odličan početak ukoliko želimo, a neophodno je da promenimo način ishrane.

Šezdesestih i sedamdesetih godina prošlog veka pojavila se informacija da je prirodni maslac pravljen od kravljeg mleka, koji sadrži više od 80% mlečne masti izuzetno štetna namirnica i da bi je trebalo zanemariti u ishrani. Kao alternativu su nam nudili različite margarine od suncokretovog, palminog ili ulja do uljane repice. Danas su se takve tvrdnje pokazale kao potpuno netačne i mnogi bivši zagovornici ovakve teze vraćaju maslac u upotrebu ističući njegovu nutritivnu i zdravstvenu vrednost.

Da li smo bili decenijama u zabludi? 

Možemo gotovo sa sigurnošću tvrditi da jesmo. Puter ili maslac je odlična hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima pa je u poređenju sa margarinom značajno hranjivija i korisnija. Istraživanja su pokazala da Arapi, Indijci, Pakistanci, Šveđani i Norvežani spadaju i dugovečne narode, to sigurno nije samo zasluga maslaca, ali maslac je obavezan na njihovoj trpezi.

Kako se pravi Gi maslac (puter)?

Gi puter, odnosno maslac, je namirnica poreklom iz daleke Azije, Indije i Pakistana. Tamo se koristi hiljadama godina u ishrani a priprema se na jedan vrlo jednostavan način. Najkvalitetniji puter se iseče na kockice i stavi u posudu koja se na tihoj vatri zagreva. Kada se maslac otopi potrebno je da još neko vreme krčka kako bi se maslac termičkom obradom oslobodio od mlečnih nečistoća. Kuvanjem na umerenoj temperaturi maslac izbacuje na površinu penu koju je potrebno odstraniti. Kada ostane samo čist maslac, skidaju ga sa vatre i kroz gazu cede. Na ovaj način se dobija prečišćeni puter koji se naziva Gi (Ghee) puter.

Ovakvim procesom puter koji je izložen procesu termičke obrade, izbacuje nečistoće poput mlečnog šećera – laktoze, zasićenih masnih kiselina, nekorisnih proteina, vode i drugih komponenti koje se po prirodi nalaze u mleku. Prilikom pravljenja Gi putera možemo videti kako se kristali laktoze-mlečnog šećera zadržavaju na ivicama posude ili na samom dnu. Prečišćeni maslac koji na ovakav način dobijemo možemo koristiti za kuvanje i prženje ali i kao namaz na hleb, zatim za  pripremu kolača i peciva, za masažu,  kao oblog i kao melem za lečenje različitih kožnih oboljenja. Dakle,  njegova primena je široka a ono što je najvažnije Gi puter spada u super zdravu namirnicu.

Nutritivna vrednost Gi putera

U prirodnoj medicini i konceptu zdrave ishrane, Gi maslac je vrlo cenjen zbog svog bogatog nutritivnog sastava. Spada u grupu najzdravijih namirnica koja sadrži nezasićene masne kiseline. Gi maslac ne sadrži nikakve veštačke dodatke.Ne sadrži so, laktozu, veštačke boje, aditive, konzervanse niti bilo šta što je karakteristično za industrijsku hranu. Bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži masne kiseline poput kaprilne, kapronske, kaprinske i laurinske. Ovo su kiseline srednje dužine lanca i značajne su po tome što obezbeđuju mnogo veću energiju nego što to obezbeđuju ugljeni hidrati. Ove kiseline ubrzavaju metabolizam pa tope suvišne masne naslage u organizmu, a na taj način štite srce i krvne sudove.Utiču na razvoj mišićne masne. Pored kiselina, Gi puter sadrži i veliki broj vitamina i minerala. Vitamini A, D, E i K su rastvorljivi u mastima i imaju značajnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu. Značajni su antioksidanti a Gi maslac je bogat i lecitinom, jodomi beta sisterolom.

 • Vitamin A – Ima značajan učinak na opšte zdravlje organizma.Posebno se ističe u očuvanju zdravlja kože i vida, zatim kardiovaskularnog sistema i funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde.

 • Vitamin D –Utiče na absorbciju kalcijuma pa deluje na zdravlje kostiju. Služi kao preventiva ali i kao terapija kod osteoporoze.

 • Vitamin E – Usporava starenje, okrepljuje organizam i odličan je antioksidant jer sprečava pojavu slobodnih radikala.

 • Vitamin K–Takođe bitan za zdrave kosti.Značajnu ulogu ima u kombinaciji sa vitaminom D.

Gi puter je odlična masnoća koja se može koristiti za prženje. Postoje masnoće koje su pogodne za prženje i one koje nisu a razlika je u tački dimljenja. Gi maslac ima vrlo visoku tačku dimljenja koja iznosi preko 260 stepeni. Zašto je bitna tačka dimljenja? Masnoće koje počinju da sagorevaju na relativno niskim temperaturama počinju da oslobađaju toksične i potencijalno kancerogene supstance neposredno po početku termičke obrade namirnica. Kod masnoća koje imaju visoku tačku dimljenja ovaj proces se odvija tek na vrlo visokim temperaturama pa se to obično ne dešava prilikomprirpeme hrane.

Zdravstveni značaj Gi maslaca

Gi maslac se hiljadama godina koristio u ishrani i prirodoj medicni starih naroda na teritoriji današnje Indije i Pakistana. Veliki uticaj ima na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, najviše želuca i creva. Koristio se za suzbijanje pojačanog lučenja želudačne kiseline pa na taj način sprečava pojavu čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Poboljšava probavu i ubrzava metabolizam. Gi puter utiče na pamećenje i koncentraciju. Služi za čišćenje i detoksikaciju organizma jer poboljšava ipokreće čitav imuni sistem. Koristi se za lečenje različitih kožnih promena pa se može nanositi na opekotine i upalne procese na koži različite etiologije.

Gi puter se  u prirodnoj medicini koristi za:

 • Lečnje želuca i creva

 • Funkcionisanje lokomotornog sistema (kostiju i zglobova)

 • Otklanja umor i loše raspoloženje

 • Jačanje  imuniteta i čula vida

 • Usporava proces starenja, utiče na opšte stanje organizma i vitalnost

 • Čisti i štiti krvne sudove. Smanjuje loš LDL holesterol

 • Utiče na upalne procese na koži i sluzokoži

Kao što smo pomenuli, Gi maslac možete sami napraviti. Ali, ukoliko nemate vremena, ili ne možete da nabavite kvalitetnu sirovinu najbolje da ga kupite u prodavnici zdrave hrane. Gi maslac koristite za kuvanje,  pečenje, kao namaz ili melem.

Izvor: zdravisimo.com

Poslednji tekstovi