KAKO DO BEBE ZA 12 MESECI, vodič da prirodno zatrudnite i postanete majka

10374

Postoje koraci koje bi svaka buduća trudnica trebalo da prođe tokom pripreme za začeće. Ovi koraci su bitni jer od njih može zavisiti uspešnost začeća, ali i zdravlje vaše bebe.

Prvi i osnovni korak je da prekinite kontracepciju.

Posetite svog ginekologa koji je upućen u kompletnu istoriju vašeg ginekološkog zdravlja, posebno ukoliko želite da on vodi i vašu trudnoću, i obavite detaljan pregled.

Ukoliko imate bilo kakve tegobe potražite i mišljenje lekara opšte prakse koji će vas dalje uputiti na određene specijalističke preglede.

Korišćenje bilo kakvih lekova pre začeća i u toku trudnoće mora se sprovoditi uz konsultaciju i odobrenje lekara. Čak i neki prirodni preparati na bazi bilja mogu nepovoljno da utiču na začeće. Ono što je prirodno ne znači nužno da je dobro za sve segmente našeg organizma.

Obavezno posetite stomatologa. Zdravlje zuba i desni je veoma bitno održavati i pravovremeno kontrolisati.

Nana je poznati borac protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba, a najjednostavnije je pripremiti čaj od nane; dve kašičice izmrvljenog lista dodajte u šoljicu vruće vode. Čaj možete piti, ali i koristiti za ispiranje usta, sveže listove možete žvakati umesto žvakaćih guma.

Uticaj vitamina i minerala na reproduktivno zdravlje.

Vitamin A je zaslužan za zdravlje kože i sluznice, a vitamin D za apsorpciju kalcijuma i fosfora, zajedničko im je to što su važni za pravilan razvoj kostiju i zuba. Vitamin E je važan za razvoj imuniteta. Vitamin C je bitan za jačanje imuniteta.  Svi vitamini B kompleksa su od suštinskog značaja za pravilan razvoj nervnog sistema bebe.

Gvožđe je neophodno za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i dovoljnu količinu kiseonika koji dospeva do tkiva fetusa. Žene koje pate od anemije bi trebalo posebno da pojačaju unos gvožđa.

Jod je od izuzetne važnosti za razvoj neurona kod bebe i intelektualni razvoj.

Kalcijum učestvuje u izgradnji kostiju i zuba, zato je bitno da buduća majka unosi dovoljne količine kalcijuma.

Magnezijum ulazi u sastav kostiju, daje im čvrstinu i naročito kod mladih organizama, utiče na normalan rast i razvitak . Sprečava starenje ćelija, a zajedno sa vitaminom C, kalcijumom I manganom, povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Cink je zaduzen za pravilno funkcionisanje DNK i RNK, rad mozga, proces reprodukcije.

Omega-3 masne kiseline: Ove kiseline su neophodne za pravilan razvoj bebinog mozga, bebinog čula vida, nervnog sistema. Prirodni izvori ovih kiselina jesu: riba, orasi, pasulj, semenke lana i konoplje, soja, alge, ulje avokada i masline.

Veoma važan događaj u životu svake žene je svakako prvi polni snošaj i početak seksualnog života. Kod znatnog broja žena ovo se dešava kao slučajan doživljaj, bez neke prethodne psihičke pripreme. Od okolnosti pod kojima se to desilo zavisi hoće li ovaj događaj ostaviti pozitivan ili negativan uticaj na dalji seksualni život. Ako je početak polnog života bio praćen izrazito jakim bolom, to će ostaviti negativan psihički doživljaj, posebno ako jačina bola dominira nad zadovoljstvom. To može da izazove odvratnost prema seksualnom odnosu i uguši želju, što nekad vodi i u frigidnost.

Pod frigidnošću podrazumevamo nesposobnost da se u toku polnog odnosa u potpunosti postigne završno zadovoljstvo koje dovodi do rasterećenja polne napetosti. Frigidnost predstavlja jedan od najkompleksnijih problema seksualne psihopatologije žena.

Frigidnost uslovljavaju različiti faktori. Odsustvo simpatija i ljubavi prema partneru , ljubomora, nesklad u bračnom životu, mogu biti uzrok frigidnosti i izbegavanja seksualnog odnosa a samim tim i mogucnoscu da zena zatrudni.

Ukollko je vas problem frigidnost preporucujem čaj od sledeće mešavine:

 Žalfija 10 g
Menta 20 g
Ruzmarin 20 g
Hajdučica 10 g
Rusomača 20 g
Prolevak (Gratiola officinalis) 20 g
Mečja šapa (Heracleum sphondylium) 20 g
1 punu kašičicu mešavine preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta. Piti 3 šolje čaja dnevno (poslednja šolja pred spavanje), zaslađenog medom.

Jedan od uzroka frigidnosti potiče od strane muškog partnera : ejakulacija pre vremena, nedovoljna erekcija polnog uda, Impotencija…

Za Impotenciju ,predlazem vam cajnu mesavinu koja se sastoji od :

 Preslica 20 g
Žalfija 20 g
Kopriva 20 g
Ruzmarin 10 g
Čubar 10 g
Crvena detelina 30 g
Mečja šapa 30 g

1 punu kašičicu mešavine ostaviti da odstoji 2 minuta u 250 ml vrele vode. Piti 3 šolje dnevno.

Ukoliko imate :  neredovne menstruacije, vaginalnu suvocu, osecate bol pri seksualnom odnosu, totalno ste neainteresovane za sex , imate lucenje mleka a niste dojilja ,moguce ja da imate povišenu vrednosti prolaktina. Prolaktin je hormon koji se stvara u hipofizi. Najvažnija uloga prolaktina je priprema mlečnih žlezda za dojenje, a potom i u održavanju ove funkcije posle porođaja, kao i u regulaciji menstrualnog ciklusa. Povišen prolaktin može da bude jedan od uzroka neplodnosti kod nekih žena.

Nаjefikаsnija biljkа zа smаnjenje prolаktina je divlji biber ,konopljika ili rakita kako je narod još zove. Istraživanja su pokazala da divlji biber u malim dnevnim dozama od 120 mg stimuliše stvaranje prolaktina, dok velike doze (od 240 do 480 mg) smanjuju proizvodnju ovog hormona. Za lečenje neplodnosti kod žena, odnosno za pomoć u začeću, potrebno je koristiti preparate divljeg bibera 3 – 7 meseci pre planiranog začeća jer ima nešto sporije delovanje. Kod većih hormonskih poremećaja preporučuje se uzimanje 40 kapi tinkture s vodom ili 30 do 40 mg praha divljeg bibera u kapsulama, svako jutro na prazan stomak u periodu od 12 do 18 meseci. Za lakše poremećaje poput PMS-a, komisija koju je osnovalo nemačko ministarstvo zdravlja preporučuje istu dozu, ali u trajanju od četiri do šest meseci. Terapija se prestaje uzimati ako dođe do poboljšanja ili trudnoće, a postupak se ponavlja samo ako se simptomi vrate.
Kod malog broja izuzetno osetljivih žena može da izazove glavobolju i pojačano menstrualno krvarenje. Trudnice i dojilje bi pre korišćenja trebalo da se konsultuju sa stručnim licima, kao i žene sa zdravstvenim tegobama na reproduktivnim organima. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju, kao ni uz oralne kontraceptive.

 Divlji biber reguliše nivo progesterona, što je važno u lečenju neplodnosti žena. Progesteron kao hormon ima sledeće efekte: Održava sekretornu aktivnost materice u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Utiče na rast i razvoj dojki . Za vreme trudnoće smanjuje mogućnost neželjenih kontrakcija .  Koristi  se za regulisanje menstrualnih poremećaja, a njegovo dejstvo su potvrdila i zvanična istraživanja. U lekovite svrhe se uzima plod biljke, koji utiče na rad hormona kod žena. Kod menstrulanih problema je najdelotvorniji poslednje dve nedelje ciklusa, kada pozitivno utiče na proizvodnju i kontrolu hormona. Ovaj period je značajan jer se tada stvara žuto telo koje priprema jajašce za oplodnju, a matericu za eventualnu trudnoću.

Otklanja i druge menstrualne tegobe kao što su neredovne i bolne menstruacije, bolovi u grudima, razdražljivost sa čestim promenama raspoloženja, zapaljenska obolenja karlice, ekstremna krvarenja materice. Izuzetno efikasnim se pokazao i kod grčeva i glavobolja tokom menstrualnog perioda.

Mali  broj spermatozoida  jedan je od glavnih uzroka neplodnosti kod muškaraca. Ako je u  jednom mililitru sperme broj spermatozoida manji od 20 miliona u pitanju je oligospermija,  Do spontane trudnoće može doći i ukoliko je broj spermatozoida u jednom mililitru manji od 10 miliona tako da se i ovaj broj može uzeti kao granična vrednost  Iako je potreban samo jedan spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija (ovum), verovatnoća da će pojedinačni spermatozoid stići do jajne ćelije je veoma mala. Usled toga, nizak broj spermatozoida će umanjiti šanse da zena zatrudni. Terapije sa lekovitim biljem da bi se povecao broj sermatozoida mogu pomoći da se resi problem muške neplodnosti.

Biljka  Gin-Seng se koristi  preko 5000 godina u ljudskoj ishrani i lecenju.   U Kini je zovu “koren zivota”, pospesuje biosintezu u testisima (povecava broj spermatozoida) i pozitivno deluje na potenciju .  Preporucene dnevne doze idu od 500mg do cak 4g, ali treba biti oprezan jer nisu sve vrste     Gin-Senga iste jacine.

Grcko seme je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Ublazava upalne procese, jaca organizam, leci impotenciju i popravlja kvalitet sperme.  Moze se kuvati kao caj ili sameti u prah . Samleveno u prah je delotvornije. Kasika sveze samlevenog semena uzima se tri puta dnevno – pre jela sa medom, obzirom da je izrazito gadnog ukusa i jakog mirisa, pa je potrebno nesto sto ce taj ukus i miris neutralisati. U periodu konzumiranja primeticete da ce vam znoj i mokraca imati jaci miris – to je zbog toga sto se jak miris grckog semena oslobadja iz organizma kroz kozu i urin.

Zlatna maka povećava plodnost, libido i potenciju, broj i pokretljivost spermatozoida, volumen sperme, povećava seksualnu snagu, smanjuje uvećanu prostatu, otklanja često mokrenje, rešava probleme kod prerane ejakulacije, smanjuje erektivnu disfunkciju, povećava fizičku izdržljivost i vitalnost.

Caj za povecanje broja spermatozoida :

100 g zovinih cvetova, 50 g hajdučice,  30 g iđirota,  50 g semenki od peršuna,30 g listića od maline i 30 g majčine dušice.  Od mešavine uzeti dve kafene kašičice i preliti sa kljucalom vodom (najviše 2,5 dl). Pustite da poklopljeno stoji nekih trideset minuta, nakon čega treba procediti. Pijte ga tri puta dnevno po jednu šolju pola sata pre jela.

Neki od muškaraca imaju poteškoća sa oplodnjom zbog slabe pokretljivosti spermatozoida što se stručno zove astenospermija. Često su uzrok astenospermije urogenitalne  infekcija, tako da je kod pacijenata sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida korisno uraditi i bakteriološka ispitivanja. Ove infekcije često se prenose polnim kontaktom. Osim ovog direktnog prenošenja infekcije sa osobe na osobu, njenom nastanku može da doprinese i  loša higijena, uzdržavanje od mokrenja, a i uvećana prostata i polne bolesti, infekcije koje izazivaju mikroorganizmi kao što su hlamidija, mikoplazma, ureoplazma.

Kod  urinarne infekcije treba povećati unos vitamina C, koji usporava rast bakterija u bešici . Treba piti čajeve od :  Brusnice jer je ona jedan od najboljih biljnih lekova za urinarne infekcije i sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćne bešike i tako podstiče njihovo izlučivanje. Za pripremu čaja najčešće se koriste sveži i osušeni plodovi. Čaj može da se konzumira i preventivno kod osoba sklonih infekcijama.                                         Koprive, zahvaljujući visokoj koncentraciji kalijuma, takođe predstavlja poželjan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.                                                                                                            Breze, list breze je prirodan diuretik i smanjuje bolove vezane za urinarne infekcije .  Kukuruzne svile u vidu čaja predstavlja izvanredno sredstvo za lečenje upale mokraćnih kanala.                                                                    Uve koja sprečava širenje bakterija i nastanak upale. Deluje diuretički, odnosno dovodi do učestalijeg mokrenja i izbacivanja bakterija. Za pripremu čaja koriste se osušeni listovi.                                                      Sleza , koren belog sleza sprečava razvoj bakterija, čisti i jača bešiku.  Maslačka koji je diuretik, stimuliše rad bubrega i olakšava tegobe, smanjuje peckanje.Peršuna koji je dobar za lečenje urinarnih infekcija, ali i za upaljenu prostatu i otežano mokrenje. Za pripremu čaja koristi se lišće ili koren. Ovi čajevi podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Kod ovakvih infekcija, dobro je piti velike količine tečnosti 2-3l dnevno.

Višak masnog tkiva negativno utiče na funkcionisanje hormona, stoga su gojazne žene sklone policističnim jajnicima, neredovnim menstrualnim ciklusima. Gojaznost loše utiče na kvalitet jajnih ćelija, ali i povećava rizik od pojave povišenog krvnog pritiska tokom trudnoće ili dijabetesa. Nemojte sami sprovoditi i smišljati rigorozne dijete, već se konsultujte sa stručnjakom.

Lekovito bilje koje ce vam pomoci da smrsate:

Listovi i koren koprive su bitan sastojak čajeva za čišćenje krvi, podsticanje boljeg rada jetre, jetra će bolje lučiti žuč u žučnu kesu, a time i olakšavati varenje masne hrane. snižavanje masnoća u krvi.

Kamilica podstiče znojenje, pomaže u metabolizmu, kod nadutosti i mučnine. Kamilica ima i blago sedativno delovanje – pomaže protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje i olakšava san.

Koren maslačka velika je pomoć ako želite da smršate. Povoljno utiče na jetru i gušteraču ima i protivupalno i diuretsko delovanjem, pomaže i u regulaciji šećera u krvi.

Komorač svojim eteričnim uljima pomaže protiv nadutosti, gastritisa, bolova u želucu, jetri i žuči. Pomažu u varenju masne hrane.

Cvetovi zove svojim delovanjem, ali i mirisom i ukusom, odlično se uklapa u čajne mešavine koje pomažu u detoksikaciji i mršavljenju. Čisti organizam dodatno i kroz pojačano znojenje.

Listovi borovnice sadrže supstance koja regulišu nivo šećera u krvi, podstiče rad gušterače i kompletan metabolizam.

Zeleni čaj ima katekine koji efikasno i trenutno od stomačnog sala prave korisnu energiju.

Hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma, ujedno je i diuretik koji smanjuje osećaj nadutosti,obiluje materijama koje inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljenih hidrata.

Biljka lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Čajevi za mršavljenje:

Jednu  kašičicu sušenog lišća koprive prelijte sa 2  decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite i popijte pola sata pre dorucka.

U 6 decilitra prokljucale vode dodajte 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista i ravnu supenu kašiku zelenog čaja. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procedite. Popijte 2 decilitra ovog čaja na prazan želudac pola sata pre dorucka . Drugu dozu možete popiti odmah nakon doručka, a treću uveče, neposredno pre spavanja.

Pomešajte jednaku količinu ruzmarina, koprive , maslačka, breze, rastavića, bokvice i komorača . U 6 decilitra prokljucale vode dodajte 2 supene kašike ove mesavine, poklopitie, ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti.  Popijte 2 decilitra ovog čaja na prazan želudac pola sata pre dorucka . Drugu dozu možete popiti odmah nakon doručka, a treću uveče, neposredno pre spavanja.

Osvežavajuća pića koji ce vam pomoci da smrsate:

Sipajte u bokal 4 šolje zelenog čaja, 1 šolju svežeg limunovog soka i četvrt šolje meda. Dodati led i ukrasiti kriškama limuna. Ili:

 izmešati u „blenderu” 1 šolju hladnog zelenog čaja sa nektarom od manga (ili drugog egzotičnog voća) i sokom od ananasa. Dodati led. U oba slučaja, dobijate 4 čaše napitka da se rashladite i – doterate liniju.

Smuti  za mršavljenje i predmenstrualni sindrom

čaša ovog smutija ujutru, pre nego što bilo šta drugo popijete, ili pojedete ce vam ublaziti predmenstrualni sindrom i dovesti do željene telesne težine i ravnog stomaka. Kada vas muči predmenstrualni sindrom i imate onaj osećaj da možete da “eksplodirate” zbog svake sitnice, preporucuje se banana. Vitamin B6 koji ovo voće sadrži reguliše nivo glukoze u krvi, što dobro utiče na raspoloženje.Zbog  velike količine gvožđa koja se nalazi u bananama stimuliše se proizvodnja hemoglobina u krvi, što pomaže u borbi protiv anemije.Banane svojim sastojcima umiruju i kiselinu u želucu. Preporučuju se osobama koje imaju problem sa gorušicom.Zbog toga što sadrži velike količine hranljivih vlakana, banane pomažu u održavanju normalnog funkcionisanja creva, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa konstipacijom.

Potrebni sastojci:

  • Jedna osrednja kruška (oguljena),

  • Smrznuta banana,

  • Puna šoljica smrznutog bobičastog voća,

  • Šoljica obranog mleka,

  • Mala kašičica cimeta.

Priprema: izmešajte sastojke i izručite ih u blender, miksajte sve do trenutka dok masa ne postane fina glatka, smuti  za mršavljenje poslužite hladan. Ovaj zdravi, prirodni smuti trebalo bi  da pijete ujutru, na prazan stomak, a da doručkujete tek nakon sat vremena. Preporuka je da se pije polako, a da se svaki gutljaj nakratko zadrži u ustima.

Biti u formi za trudnoću i porođaj je jako važno, ali prekomerno i intenzivno vežbanje može da utiče na poremećaj hormona,. ne treba da se u potpunosti oprostite od svojih aktivnosti, ali je bitno da korigujete njihov intenzitet. Lekar će vas najbolje posavetovati kakva naprezanja bi trebalo zaobići.

Pušenje je pre i tokom trudnoće jako štetno. Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju dokazano je da duvan utiče na starenje jajnih ćelija. Duvana se treba odreći ne samo zbog sebe, već zbog dece koju jednog dana želite imati.

Recept za odvikavanje od pusenja :

Pomesajte 30 ml čaja od kamilice, 30 grama ulja jojobe, 30 grama maslinovog ulja, 30 grama kokosovog ulja, 5 grama origana, sok od pola grejpa, sok od pola pomorandze pa naspite u staklenu bocu. Kad god osetite potrebu za cigaretom par kapi nanesite na kozu ispod nosa i duboko udisite.

Bilo koja vrsta narkotika i alkohola predstavljaju veliku opasnost za začeće i eventualnu trudnoću. Ozbiljni problemi poput nemogućnosti začeća, oštećenja fetusa, spontanog pobačaja, prevremenog porođaja nastaju usled ovog poroka.

Spavajte uvek u isto vreme i bar 8 sati, naravno da biste trebali u krevet da odete pre ponoci. Melatonin, hormon koji se u mozgu luči za vreme sna, utiče na zaštitu jajnih ćelija od lošeg dejstva molekula slobodnih radikala, naročito u vreme ovulacije.

Čaj protiv nesanice

Jednu  kašičicu cvetova lavande dodajte u 2 decilitra kljucale vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte obavezno pre spavanja.

Za zdrav odnos između partnera, kao i za svoje potomstvo, jeste da smanjite stres, nerviranje I svadje. Pritisak ne može doneti ništa dobro, već će samo dovesti do zahlađenja odnosa, sada kada vam je to najmanje potrebno. Najbitniji ste vas dvoje i emocije na koje ne treba da zaboravite u trenucima kada one mogu odigrati ključnu ulogu.

Čajevi  protiv stresa

Čaj od lipe se preporučuje nervoznim osobama.Pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca.

Čaj od kantariona popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vekovima kao prirodni anti-depresiv, popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom.

Čaj  od lavande smiruje nervozu i uznemirenost,  opušta mišiće, ali I pomaze da lakes zaspite.

Žene vrhunac plodnosti dostizu u dvadesetim, a iznad 35 godine rizik neplodnosti sa svakom sledećom godinom uvećava, ali svaka žena je priča za sebe. Neke će imati problema sa plodnošću u dvadesetim, dok će druge s lakoćom zatrudneti u četrdesetoj.

Naučna istraživanja pokazala su da postoji genetski profil žena koje su u stanju da prirodno zatrudne posle 40. godine. Tim istraživača iz Hadasah bolnice u Izraelu otkrili su da jedna posebna genetska kombinacija može da uspori starenje jajnika i zaštiti ih od oštećenja. Druga istraživanja pokazuju da žene koje rode dete posle 40. godine, bez pomoći lekova ili drugih metoda potpomognute oplodnje, žive duže od onih koje ranije završe sa rađanjem dece. Zašto? Jedna od teorija je da estrogen, koji se i dalje obilato proizvodi kod žena koje nemaju problema sa plodnošću, produžuje život srca, kostiju i drugih organa.

Preparati sa biljnim estrogenom u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga, nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, usporavaju starenje, što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika posle 40. godine. Crvena detelina poseduje obilje biljnog hormona estrogena koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen.

Čaj od crvene deteline

Supenu kašiku crvene deteline prelijte sa sedam decilitra tek provrele vode, skinite sa vatre, poklopite i ostavite najmanje pola sata da odstoji. Nakon toga otklopite, procedite i pijte u sitnim gutljajima tokom dana. Ova terapija za neplodnost se primenjuje 3 nedelje, nakon čega se pravi pauza od nedelju dana (najbolje za vreme menstruacije).

 

Pratite svoj menstrualni ciklus jer on mnogo govori o vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate uredne menstruacijske cikluse velika je verovatnoca da vaši reproduktivni organi funkcionisu dobro.
Bolne i obilne menstruacije mogu znaciti da imate neke bolesti koje negativno utiču na plodnost, pa ako imate obilna krvarenja i bolne menstruacije, kako biste očuvali plodnost posetite lekara.

Čajna mešavina koja ce vam pomoci ukoliko imate bolne i obilne menstruacije

Matičnjak 10 g
Oman 10 g
Kopriva 20 g
Hajdučica 20 g
Neven 10 g
Rusomača 30 g
Preslica 20 g
Vinova loza 10 g

Sve sastojke dobro promešajte pa jednu punu kašičicu mešavine preliti sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji 2 minuta. Piti 3 šolje čaja dnevno, toplo, zaslađeno medom.

Držim Vam palčeve i navijam za vas. Sretno, i javite  dal su vam moji saveti pomogli.

Nikad nemojte primenjivati recepte koje ste procitali ili culi a da se ne konsultujete sa strucnim, skolovanim, licem jer je svaka osoba prica za sebe I zahteva poseban pristup i terapiju.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI