NaslovnaLekariSaveti lekaraKakav vam je imunitet?

Kakav vam je imunitet?

 1. Veoma često patite od respiratornih infekcija (češće od tri do četiri puta godišnje), međutim bolest uglavnom prolazi bez temperature
 2. Oporavljate se teško i sporo posle svake bolesti
 3. Gojazni ste ili mršavi, tj. imate problema sa težinom
 4. Patite od alergije
 5. Dobijate gljivične infekcije ili herpes
 6. Pušite, pijete alkohol svakodnevno
 7. Svaki dan jedete slatkiše, pijete kafu i gazirane napitke
 8. Povremeno ili retko jedete voće i povrće
 9. Lako se iznervirate i treba vam dosta da se posle toga smirite
 10. Konstantno ste umorni, razdražljivi ili apatični
 11. Ne bavite se sportom, niti planirate da počnete
 12. Radite „sedeći“ posao i niste aktivni
 13. Stalno hrčete
 14. Imate problem sa nesanicom i ružnim snovima
 15. Patite od neke hronične bolesti

Rezultati:

Od 0 do 1 – Samo tako nastavite! Vaš imunitet je u redu. Brinete o zdravlju, vodite računa o sebi i zdravo se hranite. Važno je da stalno održavate svoj imunitet, nemojte se opustiti. Naročito su rizični prelazni vremenski periodi.

Od 2 do 5 – Pokušajte da promenite životne navike i način ishrane, jer ste na putu da vam imunitet oslabi, iako se tako možda trenutno ne osećate. Nije još kasno, a i bolest je lakše sprečiti, nego lečiti.

Više od 5 – Vaš iminutet je oslabljen, potrudite se da ga dovedete u red. Odmah promenite način ishrane, počnite da vodite zdrav život, izaberite neku fizičku aktivnost uz obaveznu konsultaciju sa lekarom. Učinite to da se ne desi da postanete depresivni, i da vas često muči kijavica i respiratorne tegobe.

Optimisti ređe obolevaju

Veoma je važno imati pozitivan stav prema životu, uživati u sitnicama i često se smejati. Stres je okidač raznih bolesti. Kod ljudi koji su stalno izloženi stresu, smanjuje se proizvodnja antitela i aktivnost T-limfocita, a od njih zavisi imunitet. Američki naučnici su obavili jedan eksperiment: putem vazduha su nastojali da zaraze virusom kijavice četiri dobrovoljca. Zaraženi su bili samo oni koji su bili pod stresom, dok se oni smireniji učesnici eksperimenta nisu zarazili.

Poslednji tekstovi