NaslovnaLekariSaveti lekaraKad ustanete zavrti vam se u glavi i imate osećaj da ćete...

Kad ustanete zavrti vam se u glavi i imate osećaj da ćete izgubiti dah i svest – Zbog čega se to dešava i kada treba da se zabrinete?

Da li vam se događa da sedite neko vreme, a onda kada ustanete, padne vam krvni pritisak, zavrti vam se u glavi, i imate osećaj da ćete izgubiti dah i svest? Evo zašto nam se zavrti u glavi kada ustanemo…

Jedan od mogućih razloga je ortostatska hipotenzija, pad pritiska koji utiče na rad srca u trenucima kada menjamo položaj tela. Dugo sedimo, potom ustanemo, i normalna reakcija tela bila bi da se krv skupi u abdomenu i nogama. Telo potom, pod normalnim okolnostima, ubrza rad srca kako bi preusmerila krv u gornji deo tela. Ali sa ovim problemom, ta reakcija tela je preterana, zbog čega se rad srca ubrza.

Ortostatska hipotenzija pet puta je češća kod žena nego kod muškaraca, ali se o njoj ne zna dovoljno. Mogući uzroci su smanjena količina i zapremina krvi, kao i neuropatija, odnosno oštećenje nerava. Smatra se i jednom od posledica preležanog korona virusa.

Neki od uzroka vrtoglavice pri ustajanju mogu biti i:

Dehidratacija – ako niste popili dovoljno vode tokom dana, zapremina krvi će biti manja.

Dugo ležanje ili sedenje – ako ste sedeli duže od 15 minuta, ustajte polako, ne naglo.

Vrućina – posebno tokom toplih dana, znojenjem ćemo izbaciti više tečnosti i zapremina krvi će se smanjiti.

Zdravstveni problemi – neurološka, endokrina ili kardiovaskularna oboljenja mogu dovesti do vrtoglavice pri ustajanju.

Kod zdravih ljudi, rad srca se ubrza na dvadesetak sekundi kada iz sedećeg pređu u stajaći položaj. Ortostatska hipotenzija će u prvom minutu ubrzati rad srca, ali će onda nastaviti da ga ubrzava zbog čega će skočiti i krvni pritisak.

Ova pojava je češća kod ljudi starijih od 65 godina, i može se tretirati umerenim vežbanjem i povećanjem unosa tečnosti i soli. Ali ako vas vrtoglavica često hvata kada ustanete, ili je toliko jaka da se bojite da ćete izgubiti svest, pasti i povrediti se, posetite lekara.

Izvor: direktno.rs

Poslednji tekstovi