Kad bi muškarci mogli da govore: Otkrivanje tajnog jezika muškaraca

204

Oslanjajući se na priče svojih muških pacijenata i na sopstvenim iskustvima kao muškarac, sin, suprug, otac, terapeut i prijatelj, doktor Gratč briljantno osvetljava razloge zašto muškarci razmišljaju i deluju na određeni način u svojoj knjizi “Kad bi muškarci mogli da govore: otkrivanje tajnog jezika muškaraca” i daje praktične savete koje svako može koristiti za slušanje, tumačenje i razumevanje unutrašnjeg sveta muškaraca.

Na mušku psihologiju utiče sedam faktora, naveo je Gratč:

# Sram (Dečaci ne plaču).

# Emocionalna odsutnost (Ne znam šta osećam).

# Muška nesigurnost (Umoran sam od toga što sam ja gore).

# Skretanje pažnje na sebe (Pogledaj me, saslušaj me, dodirni me, oseti me).

# Agresija (Pokazaću ti ko je gazda).

# Samodestruktivnost (Kakav sam ja gubitnik).

# Seksualno ispoljavanje (Želim sex, sada!).

Muškarci su teški. Na površini često deluju daleki i nedostižni. Ili glasni i antipatični. A kada pokušate da ih upoznate, to često pogoršava situaciju – mogu početi da se brane i dodatno utvrde zidove oko sebe. Zaista, za razliku od žena, koje su uglavnom otvorene prema svojim osećanjima, većina muškaraca se vrlo teško otvara prema drugima. Ali kad se konačno otvore, otkrivaju zapanjujuće ranjivu unutrašnjost. Zapravo ovde otkrivamo glavni paradoks na kojem počiva muževnost, a to je da su temelj muškarčevog identiteta njegove “ženske”, a ne muške želje. Alkoholizam, zavisnosti, pretrpavanje poslom i seks bez obaveza, samo su neki od načina na koji ispoljavaju potisnutu emocionalnu bol.

Žene se uvek žale kako muškarci ne pričaju, ne slušaju ih ili ne razumeju. Muškarci ipak podsvesno smatraju da je govor precenjen i da dela govore više od reči. Upravo tu nastaju najveće razmirice između polova. Razumevanje razlika između muškaraca i žena, način na koji misle, govore i komuniciraju, mnogo će poboljšati vaše lične odnose sa onima koje volite. Budući da muškarci i žene međuljudske odnose i  događaje interpretiraju vrlo različito, za stabilnost i dugovečnost odnosa vrlo je važno da naučite kako da promeniti pristup prilikom razgovora sa suprotnim polom.

Izvor: cosmopolitan.rs

PODELI