NaslovnaLekariZdravlje muškaracaJedan oblik penisa povećava rizik od karcinoma testisa

Jedan oblik penisa povećava rizik od karcinoma testisa

Muškarci sa zakrivljenim penisom imaju znatno veći rizik od nekoliko karcinoma, pokazala je nova studija.

Tačnije, kod tih muškaraca rizik od karcinoma testisa je veći za 40 odsto, od melanoma za 29 odsto i raka stomaka za 40 odsto.

Istraživači iz Teksasa navode da bi za ovo mogao biti odgovoran gen koji utiče na oblik penisa. Ovo stanje, tačnije, Pejronijeva bolest, pogađa sedam odsto muškaraca.

Rezultate istraživanja prezentovali su u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, na osnovu prikupljenih podataka o milion i po pacijenata, istraživači sa Bejlor koledža u Hjustonu.

Tim stručnjaka koji je sproveo istraživanje naveo je da bi muškarci sa Pejronijevim sindromom trebalo da se redovno kontrolišu kako bi se na vreme otkrilo ukoliko obole od kancera.

Međutim, Britanci tvrde da su neophodna dalja istraživanja koja bi opravdala ovu studiju.

Istraživači su nastavili sa svojim radom sprovevši genetsku analizu oca i sina koji su patili od Pejronijeve bolesti. Otkrili su da dele set gena koji stvaraju predispoziciju za obolevanje od karcinoma.

Doktor Aleksander Pastuzak, koji je vodio istraživanje, istakao je da postoje sličnosti ovog stanja sa Dipitrenovom kontrakturom, bolešću kod koje dolazi do trajnog savijanja prsta ili prstiju ka dlanu sa nemogućnošću ispravljanja.

Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Istanbulu, Pejronijeva bolest se javlja između 3,7 i 7,1 odsto muškaraca, ali se ne može precizno odrediti njena učestalost, jer je mnogo pripadnika jačeg pola sa ovim problemom koji se ne javljaju lekarima.

Izvor: Daily Mail

Poslednji tekstovi