NaslovnaHrana kao lekZdravi receptiJečmena trava poboljšava zdravlje creva, štiti od raka, čisti krv, snižava holesterol,...

Ječmena trava poboljšava zdravlje creva, štiti od raka, čisti krv, snižava holesterol, usporava starenje (RECEPTI)

Ako ste još uvek u nedoumici da li ječmena trava treba da postane deo vaše ishrane, sve studije pokazuju da je vredi probati, jer nudi nekoliko zdravstvenih prednosti.

Podaci iz istraživanja sugerišu da ječmena trava podržava zdravu mikrobiotu creva. Takođe može pomoći vašem telu da eliminiše nagomilane toksine ublažavanjem upale u crevima.

Uključivanje ječmene trave u ishranu pomaže u jačanju vašeg imunog sistema, promoviše optimalnu kiselo-alkalnu ravnotežu i prirodno čisti i detoksikuje vaše telo.

Ona sadrži moćne antioksidante koji mogu da zaštite od zračenja i oštećenja ćelija, pomažući u regeneraciji oštećenih površina.

Ječmena trava takođe može da pomogne u sprečavanju razvoja nekoliko bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Deluje zajedno sa vitaminom E i beta karotenom i funkcioniše kao snabdevač kritičnog enzima superoksid dismutaze.

Podaci sugerišu da se ječmena trava može koristiti za prevenciju i lečenje raka zahvaljujući superoksid dismutazi. Ovaj enzim pomaže u neutralizaciji efekata radikala bez kiseonika koji nastaju tokom energetskog metabolizma.

Enzimi u ječmenoj travi pomažu u suzbijanju brzog rasta ćelija raka tako što razlažu i suprotstavljaju se efektima toksičnog vodonik peroksida, koji se stvara tokom disanja.

Ječmena trava vam takođe može pomoći da održite zdravu kožu i kosti. Čak može pomoći telu da se nosi sa stresom i drži nivo holesterola pod kontrolom.

U kombinaciji sa zdravim načinom života i uravnoteženom ishranom, ječmena trava može pomoći u prečišćavanju krvi. Vitamin E u ječmenoj travi pomaže u regulisanju optimalne ravnoteže hormona.

Ova trava takođe sadrži vitamin K, koji ima ključnu ulogu u obezbeđivanju normalnog metabolizma kostiju.

Takođe, pomaže i u jačanju koncentracije i smanjuje efekte poremećaja učenja.

Lišće ječmene trave su puni vitamina i minerala kao što su:

 • Beta karoten

 • Kalcijum

 • Bakar

 • Folna kiselina

 • Gvožđe

 • Magnezijum

 • Mangan

 • Pantotenske kiseline

 • Fosfor

 • Kalijum

 • Vitamin B1

 • Vitamin B2

 • Vitamin B6

 • Vitamin C

 • Cink

Ječmena trava sadrži najmanje 30 puta više vitamina B1 i 11 puta više kalcijuma nego što ih ima u kravljem mleku.

U poređenju sa spanaćem, ona sadrži skoro pet puta više gvožđa. Takođe, sadrži najmanje sedam puta više vitamina C nego u narandžama i četiri puta više vitamina B1 nego u integralnom pšeničnom brašnu.

Uzgoj ječmene trave nije previše zahtevan

Ječam se lako uzgaja, postoje razne vrste ove žitarice među kojima i ona od koje se pravi pivo. Ječmena trava, kao I pšenica može da se uzgaja u vrtu, ispred kuće, veoma jednostavno. Pre svega treba nabaviti odgovarajuće seme. Malo se više angažujte i potrudite i sigurno da ćete ga pronaći.

U roku od sedam do deset dana kako ste ga posadili, ugledaćete prve zelene listove. Evo i kako da to učinite:

 • Seme ječma se prvo potopi 12 sati. Nakon toga se baca prva voda i ispere sa novom dva puta dan, uz izlaganje svetlosti. Videćete da će posle dva ili tri dana ova žitarica početi da klija. Kada se to dogodi stavite semenku na organsku crnicu ili kompost i zalivajte, sklanjajući ga od sunca naredna dva-tri dana sve dok se ne pojave prvi mladi listići.

Iako niste stručni, slobodno eksperimentišite (niko se nije naučen rodio ). Da bi ječmena trava fino rodila, to u velikoj meri zavisi i od samog semena, kao i od  klimatskih uslova. Nemojte da se razočarate, ako prvi „usev“ ne ispadne kako treba – i to se dešava mnogima, budite uporni pa probajte ponovo.

Za više detalja preporučujemo vam knjigu Barbare Simonson „Ječmena trava, zdrav napitak“ (Nove Tehnike).

Sok od ječmene trave kao lek

Evo šta su naučne studije pokazale u vezi sa prvim listićima ječma, koji se beru odmah nakon klijanja. Od kojih se pravi izuzetno lekoviti sok.

Mladi listići protiv starenja

Da bi se usporilo starenje, navodno treba uzimati hormon rasta. Mi vam to ne preporučujemo, osim ako ne poznajete nekog lekara specijalistu, koji bi vam iz opravdanih razloga prepisao ovakvu terapiju. Bolje je odmah krenuti sa fitkokompleksima koje u velikoj meri sadrže pšenična i ječmena trava. One su bogate supstancama koje mogu podstaći hipofizu da proizvede ovaj hormon na prirodniji i sigurniji način.

Dobra za detoksikaciju organizma

Ječmena trava pripada namirnicama koje pomažu u izbacivanju toksina. Profesor Hagivara je pokazao da ovaj kompleks razgrađuje pesticide, hemijske aditive i konzervanse u namirnicama. Do toga dolazi pre svega zahvaljujući enzimima zastupljenim u listićima.

Izvanredni prirodni antioksidans

Ječmena trava sadrži moćnu mešavinu antioksidanasa. Istraživanja su pokazala da je sok izuzetno bogat ovim jedinjenjima.

Efikasan protiv upala 

Sok od ječmene trave sadrži važne protivupalne supstance, kao što su superoksid dismutaza (enzim) i hlorofil. Dokazano je da pomaže i u slučaju hroničnog zapaljenja pankreasa.

Dobra za vegane

Poznato je da ječmena trava sadrži osam izvanrednih esencijalnih amino-kiselina, koje naš organizam samostalno nije u stanju da sintetizuje. Ako je organskog porekla, može sadržati i veću količinu vitamina B12. Ova biljka sintetizuje B vitamin iz bakterija u zemljištu, ako ga zasipamo pesticidima, sterilišemo zemlju.

Iskustva sa ječmenom travom su pozitivna

Ova nežna biljčica ima snažno lekovito dejstvo: bogata je hranljivim materijama, čisti krv, snižava holesterol i usporava starenje, te u mnogočemu može biti korisna za vaše zdravlje.

Iskustva sa sokom od ječmene trave su više nego dobra i ovom prilikom podelićemo sa vama jedan jednostavan recept..

Za brzi zeleni sok od ječmene trave, vrhunski multivitaminski napitak, neće vam biti potrebno mnogo vremena, a sastojake već imate u svom domaćinstvu.

Potrebno je:

2 osrednje jabuke,

2 pomorandže,

ječmena trava u prahu (1 kafena kašičica).

Iscedite jabuke sa pomorandžama zajedno u sokovniku, te na kraju u njega umešajte ječmenu travu..

Recept za Hipokratov čaj od ječma 

Na kraju ćemo se podsetiti čuvenog Hipokratovog čaja, koji potvrđuje zdrava svojstva ječma. Ovaj čaj se tradicionalno pripisuje poznatom grčkom lekaru, mada nema dokaza da je zaista njegov – verovatno je još stariji nekoliko vekova. Reč je o odvarku od zrna ječma.

Oko 40 zrna stavi se u litar vode da prokuva. Ostavi se na vatri 30 minuta, zatim se procedi i popiju se tri do četiri šolje ove tečnosti dnevno. Smatra se okrepljujućim napitkom koji deluje protiv upala i pospešuje varenje, a čaj od ječma preporučuje se i u periodu oporavka.

Kao što vidite ječam i ječmena trava imaju široku primrnu u fitoterapiji, bilo da se koriste u obliku čaja ili soka.

NAPOMENA: Danas se može pronaći u biljnim apotekama sa veganskim programima i ječmena trava u prahu, te se kupuje već kao gotov proizvod.

Izvor: bastabalkana.com; dijetamesecevemene.com

Poslednji tekstovi