Izbacite sve otrove iz tela i očiste jetru na prirodan način (recept)

1624

Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu da dovedu do deponovanja masnoća u ćelijama jetre. Da bi se sprečilo i smanjilo taloženje masti, dovoljno je uvesti sveži sir u ishranu

Mnogi ljudi obožavaju sireve i koriste ih u pripremi raznih jela. Ima ih u raznim oblicima i ukusima, a upravo zbog razlike, kako u ukusima, tako i u teksturi, sirevi i odgovaraju većini jela. Oduvek je poznato je koliko su dobri za održavanje organizma jakim i zdravim.

Masna jetra je bolest novog doba. Pretpostavlja se da skoro da nema odrasle osobe koja nema zamašćenu jetru u nekom procentu. Masna jetra nastaje nagomilavanjem masti, najčešće kao uzrok nezdrave ishrane.

Druga oboljenja jetre, lekovi, gojaznost, hepatitis i alkoholizam mogu uticati na pojavu masne jetre.

Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vekovima je da je surutka najbolji prirodni lek za jetru. Da biste sprečili taloženje masnoća u ćelijama jetre, potrebno je da redovno jedete jednu namirnicu koju u Srbiji svi vole. Reč je o siru, i to mladom! ​​​​​​​

Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu da dovedu do deponovanja masnoća u ćelijama jetre. Da bi se sprečilo i smanjilo taloženje masti, dovoljno je uvesti sveži sir u ishranu, napomenula je nutricionistkinja Nurija Dijanova.

Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro deluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa.

“Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da sveži sir poboljšava metabolizam ćelija jetre”, objasnila je nutricionistkinja.

Da bi se postigao lekoviti efekat, dnevno je potrebno da se jede najmanje 50 grama mladog sira. Inače, možete ga jesti uz sva tri obroka dnevno, s tim da je muškarcima, zbog njihovih proporcija, potrebno i više od 50 grama.

Recept za mladi sir

Sastojci:

  • 2 l punomasnog mleka

  • 250 ml neutralne pavlake

  • sok od dva limuna

  • 100 ml sirćeta

  • 5 g soli

Priprema:

U dublji lonac sipajte mleko i pavlaku, pa zagrevajte do vrenja. Pripremite čistu gazu, pa je stavite preko cediljke za testeninu. Kada mleko bude pred ključanjem, a to ćete znati po peni koja se stvara na površini, isključite ringlu, dodajte sok od limun i sirće, pa sve dobro promešajte. Ostavite 10-ak minuta da mleko krene da se siri, pa sve dobro promešajte. Kada se tečnost zgusne i dobije izgled zrnastog sira, prebacite u cediljku sa gazom. Gazu zategnite i vežite, pa podignite da se ocedi višak tečnosti. Nakon toga gazu otvorite i posolite sir po ukusu. Ponovo zamotajte sir, stavite preko njega tanjir i pritisnite nekim teškim predmetom. Vodu koja se bude skupljala na dnu gaze ocedite i bacite. Sir je gotov kada se iz njega sva tečnost ocedi, a to je oko sat i po dva vremena i tad je spreman za konzumiranje. Prebacite ga u činiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Izvor: ordinacija.tv;alo.rs

PODELI