NaslovnaLekariSaveti lekaraIshrana u trudnoći - Najzdravije namirnice za buduće mame

Ishrana u trudnoći – Najzdravije namirnice za buduće mame

Najveći strah svake buduće mame, osim brige o nerođenom detetu, su kilogrami koji se devet meseci „talože“. Pošto se zna da novorođenče teži svega 25 odsto od ukupnog dobitka u telesnoj masi porodilje, neophodna je stalna briga o načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti. Prema savetima lekara trudnica bi trebalo da se ugoji od 9 do 15 kilograma, ne bi trebalo da jede za dvoje, a ishrana treba da bude raznovrsna.

Na spisku za izbegavanje su slano, začinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete, trudnice moraju da piju dve litre tečnosti, uglavnom vode…jednom rečju tih devet najuzbudljivijih meseci žena bi trebalo da se potpuno posveti zdravom načinu života. Takav režim olakšaće period kada se beba rodi i kada počne laktacija.

Inače, dnevne kalorijske potrebe za ženu su od 2.000 – 2.200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Ako je u pitanju blizanačka trudnoća broj dovoljenih kalorija se duplira. Naravno, podrazumeva se da se one unose u zdravom obliku- kroz meso, voće i povrće. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, već je i nerazumno: veća telesna težina dovodi do naprezanja mišića što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povećan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porođaj bude teži, posle porođaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe- može da rezultira padom rezerva masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična, može da rezultira mentalnom retardacijom deteta.

MESO

Ishrana trudnice treba da obiluje „mršavim mesom“ odnosno mesom živine, kao i nemasnom junetinom i nemasnom svinjetinom. Značajno je da žene tokom trudnoće svaki dan jedu mesa, zato što organizam najbolje iskorišćava gvožđe iz ove vrste namirnice, a preporučuje se konjetina. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za čvrste bebine kosti. Treba izbegavati slano i puno veštačkih dodataka, masne i suhomesnate proizvode. Takođe, meso mora uvek da bude dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povećan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.

MLEČNI PROIZVODI

Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Pijte mleko, jogurt, jedite mladi sir, kajmak… Poželjno je da jedete i voćne jogurte. Pošto nutricionisti savetuju da izbegavate konzervans, veštačke aditive preporučujemo da ih sami pravite kod kuće. Ispasirajte ili izmiksujte omiljenu voćku, dodajte jogurt, a po potrebi i malo smeđeg šećera. Neka to bude vaša svakodnevna užina.

VOĆE I POVRĆE

Svaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. U ishranu treba da dominiraju sveže namirnice. Zdrav izvor proteina su i pasulj i koštunjavi plodovi. Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju… obezbediće, vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožđa. Zdrav izvor proteina su i pasulj i koštunjavi plodovi.

FOLNA KISELINA I VITAMINI

Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ishranom je nemoguće da se sve potrebe zadovolje, pa je preporuka da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplemenati. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, hleb i peciva od celog zrna žitarica, spanać, brokule, karfiol, špargle i mahunarke. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti presno ili kuvano na pari ili u vrlo malo vode. Česta pojava među trudnicama je i malokrvnost usled nedostatka gvožđa, jer mnogo žena započinje trudnoću s veoma malim rezervama gvožđa u organizmu.
Uz dodatak gvožđa potrebno je piti i vitamin C koji pospešuje iskoristljivost gvožđa. Za vreme trudnoće poželjan je unos posebne formule prenatalnog kompleksa vitamina.

ŽITARICE

Izbegavajte hleb od belog brašna, birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica. Na vašem jelovniku neka bude barem dva puta nedeljno i neglazirani pirinač jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji način da se spreči pojava zatvora koja je veoma česta u toku trudnoće.

Poliklinika HOLIMED

Pukovnika Milenka Pavlovića 14
Batajnica

Poslednji tekstovi