Hrana koja ublažava simptome astme

927

Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen.

Praktičnu potvrdu lekari su dobili posle sedmodnevnog eksperimenta sa 30 pacijenata obolelih od astme. Ispitanici su prvo dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa bio zanemarljiv, a zatim su konzumirali ekstrakt i druge proizvode od paradajza bogate likopenom.

Dobijeni rezultati pokazali su da suplementi sa likopenom ublažavaju simptome koji se javljaju kod obolelih od astme, tako da je zaključak stručnjaka da bi ih trebalo uključiti u terapiju ljudi koji pate od ove bolesti.

Likopen je karotenoid koji se nalazi u opni paradajza. On takođe smanjuje mogućnost oboljenja od raka prostate i pojavu tumora želuca. Kožu štiti od UV zraka i priprema je za sunce. Ima četiri puta veće antioksidativno delovanje od beta-karotena. Osim u paradajzu, likopena ima i u  lubenicama i crvenom grejpfrutu.

Zato dok je sezona, navalite na paradajz, a preko zime od velike koristi može biti paradajz čorbica ili sok od paradajza.

Izvor;astma.rs

 

 

PODELI