Hrana koja se preporučuje u prevenciji proširenih vena

1280

Reč je o problemu koji najčešće pogađa žene (i najčešće se javlja tokom trudnoće), zatim osobe koje na poslu moraju dugo da stoje i malo se kreću, kao i gojazne osobe. Zato je prvi korak u borbi protiv proširenih vena – da smršate:

Ograničite unos kalorija
Gojaznost je jedan od faktora rizika za pojavu proširenih vena. Mnogi ljudi su doživeli drastično poboljšanje problema gubitkom samo 10% telesne težine (bilo ograničavanjem unosa kalorija, bilo povećanom fizičkom aktivnošću, bilo kombinacijom ova dva faktora). Skidanje kilograma je ključni aspekt antivarikozne ishrane.

Jedite hranu bogatu vitaminom C
Ako imate proširene vene, jedan od najboljih saveta koji možete da sledite jeste da u svakodnevnu ishranu uključite puno hrane bogate vitaminom C i vitaminom E. Vitamin C je potreban da bi vene bile jake i elastične, a ovaj vitamin pojačava i cirkulaciju, pa nije neobično da se nedostatak vitamina C dovodi u vezu sa pojavom proširenih vena. Pozitivni efekat vitamina C na krvne sudove je veći ako se kombinuje sa vitaminom E.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Pre svega onu bogatu rastvorljivim vlaknima, kao što su ovas, laneno seme, grašak, jabuke, šargarepa, ječam, bobičavo voće, psilijum. Ova vlakna, između ostalog, sprečavaju da dođe do konstipacije, koja povećava pritisak na vene, što tokom vremena može da doprinese razvoju varikoznih vena.

Pijte dovoljno vode
Ako jedete hranu bogatu vlaknima, trebalo bi da pijete i dovoljno vode, jer će u suprotnom slučaju vlakna ima kontraefekat i doprineti pojavi konstipacije. Takođe se preporučuje da izbegavate alkohol, kafu, crni čaj, jer sadrže supstance koje doprinose dehidraciji organizma.

Jedite voće i povrće bogato bioflavonoidima
Bioflavonoidi (jednostavnije: flavonoidi) su grupa sastojaka koja se prirodno nalazi u biljkama. Ovi sastojci daju voću i povrću jarke boje i štite ih od mikroba i insekata. Veliki broj istraživanja pokazao je da flavonoidi ne štite samo biljke, već i ljude. Neka istraživanja otkrila su vezu između povećanog unosa flavonoida iz voća i povrća i poboljšanja izgleda proširenih vena. Veruje se da flavonoidi imaju sposobnost da jačaju zidove krvnih sudova, kao i da spreče delovanje slobodnih radikala unutar njih. Rutin je jedan od flavonoida koje naučnici posebno istražuju u vezi sa proširenim venama. Rezultati istraživanja pokazuju da ovaj moćni bioflavonoid, kojeg npr. ima u heljdi, može da ublaži otoke i bol u vezi sa varikoznim venama.

Hrana koja se preporučuje u prevenciji proširenih vena

Borovnice su bogate antocijaninima koji popravljaju oštećene proteine u krvnim sudovima i blagotvorno deluju na zdravlje celog vaskularnog sistema. Bogate su i vlaknima (i rastvorljivim – pektin i nerastvorljivim), kao i vitaminom E.
Potočarka se u savremenoj biljnoj medicini često preporučuje osobama koje pate od proširenih vena.
Avokado sadrži vitamine C i E, kao i glutation, tripeptidni molekul koji štiti srce, vene i arterije od oksidativnog stresa.
Ruzmarin stimuliše cirkulaciju, a sadrži i ruzmarinsku kiselinu koja pomaže u zaštiti tkiva od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, kao i ursolinsku kiselinu koja jača kapilare.
Đumbir: njegovi sastojci rastvaraju fibrin (koji dovodi do stvrdnjavanja vena) u krvnim sudovima i poboljšavaju cirkulaciju.
Cvekla sadrži betacijanin, fitohemikaliju koja snižava nivo homocisteina, amino kiseline koja može da ošteti krvne sudove.
Špargla pomaže u jačanju vena i kapilara i sprečava njihovo pucanje.

Izvor: zdravahrana.com

PODELI