Hrana i piće za čišćenje i jačanje pluća za pušače, kod bronhitisa ili upale pluća (recepti)

1485

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svetu i od njega u najvećem broju obolevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima.

Lekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te nimalo dobre navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od obolevanja od raka. Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije.

Određene namirnice i te kako mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samo konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj meri možete osloboditi toksina. S tim na umu, donosimo vam listu od nekoliko namirnica koje će vam pomoći u tome:

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste poreklo u potpunosti sigurni.

Selen

Reč je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica i da izbegavate namirnice životinjskog porekla.

Luk

I beli i ljubičasti luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno delovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korena đumbira, čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Narandže

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji preventivno deluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je gvožđa, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Čaj od izdanaka smreke 

Ovaj čaj omogućava dezinfekciju bronhija, oslobađa pluća sluzi i poboljšava snadbevanje tela kiseonikom.

Potrebni su vam mladi izdanci smrekovih iglica koji su meki i svetlo zelene bolje. Kako biste napravili infuziju, potrebno vam je najmanje 3 kg ovih izdanaka.

Priprema: Operite izdanke i stavite ih u staklenu teglu, naizmenično slažući sloj izdanaka, sloj šećera. Napunite teglu do vrha, a zatim je poklopite i ostavite u frižider. Nakon 3 nedelje iglice će otpustiti sok, tegla će se napuniti zelenom, mirisnom tečnošću. Tečnost procedite, a potom ostavite u drugu teglu i držite u frižideru.
Uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu. Ne morate lek uzimati na prazan stomak.

Borovo mleko

Upotreba borovog mleka za čišćenje disajnih puteva posebno je korisna pušačima i onima koji često pate od bronhitisa ili upale pluća.

Uzmite tri mlade šišarke (zelene) i dobro ih operite ispod tekuće vode; Stavite posudu na ringlu, dodajte malo borove smole (kafena kašika); Dodajte mlade šišarke; Sipajte čašu mleka i ostavite da provri; Kada provri, mleko sipajte u termos čašu i ostavite da odstoji 3 do 4 sata dobro poklopljeno; Procedite kroz gazu ili sitno sito.

Dobijeno borovo sipajte mleko treba piti dva puta dnevno (ujutru, na prazan stomak i uveče pre spavanja, po pola čaše). Naredna dva dana pripremate po istom postupku još dve doze ovog mleka. Nakon tri dana napraviti pauzu, pa opet ponoviti tokom tri dana. Pijte borovo mleko mesec dana u razmacima od po tri dana.

ordinacija.tv izvor: narodnilijek/magicnobilje.com

PODELI