Homeopatska terapija u lečenju menstrualnih tegoba i klimakterijuma

745

Telo žene se u toku života menja veoma često. Da li je to pubertet, trudnoća, dojenje, klimakterijum ili starost, svaki od ovih perioda čini novu ženu! Međutim, menstrualni ciklus i klimakterijum praćeni su najrazličitijim i najintenzivnijim tegobama.

Tegobe koje prate klimakterijum i menstrualni ciklus mogu u velikoj meri svakoj ženi život učiniti komplikovanijim. Primenom homeopatskih lekova ove tegobe se znatno mogu ublažiti.

TEGOBE MENSTRUALNOG CIKLUSA

Menstrualni ciklus predstavlja razmak između dve menstruacije, dok menstruacija predstavlja ciklično krvarenje iz materice u toku reproduktivnog perioda žene, tj.između perioda puberteta i menopauze. Prvi dan krvarenja se računa kao početak menstrualnog ciklusa, dok je kraj menstrualnog ciklusa dan pre početka sledećeg menstrualnog krvarenja. Menstrualni ciklus najčešće traje 21 do 35 dana.
Tegobe koje mogu zadesiti svaku ženu u toku reproduktivnog perioda, tačnije u toku menstrualnog ciklusa mogu biti:
neredovne menstruacije, amenoreja (izostanak menstruacije), oligomenoreja (neredovna menstruacija), menoragije (obilne menstruacije), metroragije (krvarenja između menstruacija), dismenoreja (bolne menstruacije), PMS…
Sve ove tegobe remete normalan život žene, od kojih je najčešći PMS. On se javlja kod žena između 20. i 35. godine života, kod žena koje su svakodnevno izložene stresu kao i kod onih kod kojih se javljaju izrazito bolne menstruacije. PMS nosi sa sobom razdražljivost, nesanicu, česte promene raspoloženja,
povećano zadržavanje vode u organizmu i samim tim pojavu edema ekstremiteta, pojačano mašćenje kose i kože, pojavu akni.
Problem koji većinu žena primorava da ostanu u krevetu jeste dismenoreja praćena grčevitim bolovima u donjem stomaku koji su skoro uvek povezani sa migrenom, nesvesticom i mučninom.

TEGOBE KLIMAKTERIJUMA

Klimakterijum je prelazni period između zrelog doba i početka starosti, u kojem dolazi do postepenog gašenja seksualnog nagona i prestanka reproduktivne sposobnosti žene. Početak klimakterijuma nastaje između 45. i 55. godine života kada dolazi i do prestanka menstrualnog ciklusa i nastupanja menopauze. Klimakterijum je period kada nastupaju određene tegobe na koje većina žena do tog perioda nije naviknuta.
Najizraženiji su vazomotorni simptomi (valunzi, noćno preznojavanje, palpitacije), nesanica, nervoza, depresija, fizički umor, glavobolja.
Valunzi predstavljaju periodične simptome koje opisuje trenutan period znojenja, napad toplote, osećaj uznemirenosti koji je ponekad praćen hladnoćom. Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, tj. ubrzan puls. Tokom kraćeg vremenskog perioda od par sekundi, opada serumska koncentracija noradrenalina uslovljavajući dilataciju krvnih sudova i povećanje protoka krvi.

HOMEOPATSKI LEKOVI PROTIV TEGOBA KLIMAKTERIJUMA I MENSTRUALNOG CIKLUSA

Tokom godina iskustava i primene, homeopatski preparati su se pokazali kao veoma delotvorni u ublažavanju velikog broja navedenih tegoba koje muče ženu, kako tokom menstrualnog ciklusa tako i u periodu klimakterijuma.
Homeopatski lekovi podstiču odbrambene mehanizme samog organizma, i na taj način dovode do samoizlečenja.
Homeopatski preparati su biljnog, mineralnog, animalnog porekla… Njihova upotreba, zbog svoje velike razređenosti, ne izaziva štetne propratne pojave. Veliku prednost upotrebe čini to što se mogu koristiti bez opasnosti od komplikacija!
Neki lekoviti principi koji se koriste za ublažavanje navedenih ženskih tegoba, a ulaze u sastav kombinovanih homeopatskih preparata, imaju veoma rasprostranjenu upotrebu kako u narodu tako i među zdravstvenom populacijom.

Cimicifuga racemosa je biljka koja pripada familiji Ranunculacea. Aktivni principi sa biološkim dejstvom prisutni u ovoj biljci jesu triterpen glikozidi, izoflavoni, tanini. Njena upotreba datira još iz vremena Indijanaca koji su je koristili radi ublažavanja porođajnih bolova, kao i protiv posledica zmijskog ujeda. Tek kasnije je detaljno opisana i počela da se koristi u ginekologiji. Danas se prevashodno koristi pri rešavanju pratećih problema klimakterijuma kao i u predmenstrualnim i menstrualnim tegobama. Cimicifuga smanjuje tegobe u donjem stomaku, ublažava stanja depresije u klimakterijumu, kao i nervozu i neraspoloženje pre i posle ciklusa.

Sanguinaria Canadensis – smiruje napade vrućine kod žena u klimakterijumu. Pozitivne efekte pokazuje kod žena koje su sklone uzbuđenjima, koje pate od užarenih dlanova i stopala, kao i od migrene koja se javlja na desnoj strani glavi.
Predstavlja propratnu terapiju kod menoragije i metroragije.

Jaborandi – pripada porodici Rutacea. Jaborandi potiče iz Južne Amerike, a prva upotreba ove biljke datira još iz 1500. godine. Koristi se kod žena u klimakterijumu koje su izložene intenzivnom znojenju sa valunzima kao i osećaju hladnoće. Rado ga koriste i žene koje pate od jakih bolova u leđima na početku menstruacije, od osećaja lupanja u glavi i karlici.

Sepia officinalis – Obična sipa, vodi poreklo iz Sredozemnog, Severnog i Baltičkog mora, a živi u pesku i blatu morskog dna. Njena upotreba datira još iz Rimskog doba. Najčešće se
koristi kod predmenstrualne napetosti i menstrualnih bolova.
Dovodi do opuštanja karličnih organa a koristi se i kao propratna terapija kod upale donjeg dela stomaka.

Lachesis mutus – Otrov američke zmije „bushmuster“.
Koristi se za ublažavanje simptoma menopauze od kojih su najizraženiji valunzi. Koristi se kao propratna terapija kod upala u donjem delu stomaka kao i pri bolovima u krstima.

PREDNOSTI HOMEOPATSKE TERAPIJE

Homeopatska terapija se značajno razlikuje od tradicionalne i medicinske terapije. To je terapija koja reguliše stanje, jer ne deluje direktno na simptome bolesti. Ona dovodi do uspostavljanja ravnoteže na mentalnom, fizičkom i emotivnom nivou.
Kombinovani homeopatski preparati sadrže lekovite principe koji dovode do ublažavanja ili izlečenja određenih simptoma kod različitih pacijenata.

Izvor: Doživeti 100

PODELI