Hit u svetu- SLAMARICA za jačanje imuniteta, oslobađanje bolova…

2652

Da li se još ko seća njenog veličanstva – Slamarice. Vekovima ona je služila kao podloga za spavanje. Pomalo podseća na dušek,ali za razliku od njega ispunjena je slamom. Vekovima koristila ga je sirotinja.

Pravila se od grubog tkanog platna pravljenog od konoplje. Veličina po dužini i širini je bila malo veća nego krevet. Kroz otvore gurala se slama i tako ispunjavala.

Domaćice su ujutro gurale ruku i mešale slamu pokušavajući da je rastresu. Naime, noću bi tu nastalo ulegnuće ti otvori su služili da se svako jutro provuku ruke i rastrese slama koja se nalazila u njoj.

Slama za slamaricu se spremala na poseban način. Slama se istrese, uvek po lepom i sunčanom danu, na jednu gomilu. Onda se poprska vodom i sa grabljama razvuče ne bi li se na suncu osušila i ozračila. I to tako nekoliko puta tokom dana. Grabljama se slama dobro rastrese i iz nje izbaci ono što ne valja. Najviše prašina.

Onda se u platno – slamaricu ugura ta slama i stavi u krevet.

E, to je poseban miris, kako na suncu osušene slame tako i toga platna.

Da li ste čuli za terapiju slamom?

Verovatno ste do sada imali priliku čuti za terapije smirujućim zvucima gonga ili kiše, no čini se da u svetu wellness-a ne fali noviteta. Naime, nedavno je osmišljen tretman namenjen unapređenju zdravstvenog stanja, ali i da pruži osećaj mira za kojim moderan čovek sve više čezne.

Terapija slamom je najnoviji ritual koji se primenjuje u svetski afirmisanim wellness centrima, a koji itekako dobro utiče na naše zdravlje.

O čemu se zapravo radi?

Reč je o modrernoj primjeni drevne tradicije, stare više od 200 godina, a koju je primijenjivalo stanovništvo. Naime, ljudi koji su praktikovali spavanje na slami, tvrde kako su uočili razne benefite: njihovo telo je bilo oslobođeno od bolova koje su osećali, a njihov nivo energije je bio znatno uvećan nakon noći provedene na dušeku od slame.

Prije nego što se zapitate gdje možete pronaći slamu na kojoj možete isprobati vaš san ili razmišljate o potrazi za farmom koja će vas ugostiti – odmah ćemo vas razuveriti i reći da to nije potrebno.

Da li ste znali da sve više domaćih spa centara nudi usluge inspirisane upravo ovim ritualom? Tretmani su prilagođeni savremenim potrebama ljudi, a uključuju fermentisanu alpsku slamu u kombinaciji sa lekovitim biljem poput arnike i majčine dušice, a koje obiluju esencijalnim uljima.

Kao glavni benefiti navode se jačanje imunog sistema, oslobađanje bola u mišićima i podsticanje cirkulacije.

Da li biste probali ovu neobičnu terapiju?

PODELI