NaslovnaBiljeLekovito biljeGROŽĐE: Štiti srce, čuva zdravlje mozga, poboljšava pamćenje,  pomaže kod dijabetesa, smanjuje...

GROŽĐE: Štiti srce, čuva zdravlje mozga, poboljšava pamćenje,  pomaže kod dijabetesa, smanjuje upalu… (RECEPTI)

Ako volite da uživate u ukusnom i sočnom grožđu, sigurno će vas obradovati informacija da ono ima izuzetna lekovita svojstva. Evo kako grožđe pozitivno i negativno utiče na vaše zdravlje. i Većina štetnih efekata grožđa ima veze sa prekomernim konzumiranjem istog. Iako negativni efekti nisu česti, važno je da se informišete o njima.

Štiti srce – Resveratol ima sposobnost da poveća fleksibilnost krvnih sudova, čime se olakšava cirkulacija. Tako grožđe može sniziti krvni pritisak, a bolja cirkulacija krvi će omogućiti lakši transport kiseonika i hranljivih materija do svih delova tela. Neke naučne studije su pokazale da 10 mg suplementa resveratola dnevno može drastično smanjiti rizik od srčanog udara.

Čuva zdravlje mozga – Studije koje su sproveli naučnici u Švajcarskoj su pokazale da resveratol ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

Poboljšava pamćenje – Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 procenata. Naučnici veruju da ova hemikalija može da poboljša naše mentalne sposobnosti.

Štiti kožu od raka – Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

Čuva telo od radijacije – Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

Aktivira gen dugovečnosti – Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovečnost.

Pomaže kod dijabetesa – Moćni resveratol može smanjiti nivo šećera u krvi i do 10 procenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Medicinskom koledžu “Albert Ajnštajn”.

Smanjuje upalu – Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

Pomaže oporavak mišića – Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksine, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

Podstiče mršavljenje – Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Koji su loši efekti grožđa?

Većina štetnih efekata grožđa ima veze sa prekomernim konzumiranjem istog. Iako negativni efekti nisu česti, važno je da se informišete o njima.

Salicilna kiselina u grožđu može izazvati problem sa varenjem. To se događa kada pojedete previše grožđa. A ako pojedete previše grožđa tokom dana, to takođe može izazvati dijareju. Prekomerna težina koju možete dobiti vremenom, još jedan je negativan efekat grožđa.

Može izazvati stomačne probleme

Kao što je rečeno, grožđe sadrži salicilnu kiselinu. Neka istraživanja upozoravaju na netoleranciju na ovu kiselinu, koja se ispoljava upalom gastrointestinalnog trakta, bolom u trbuhu, dijarejom i nadutošću.

U nekim studijama se navodi da su pojedinci koji su jeli semenke grožđa, dobili upalu slepog creva. Nesvarena semenka ili ostaci voća, takođe mogu izazvati akutne bolove u trbuhu.

Grožđe, takođe, može stvoriti problem ukoliko imate sindrom iritabilnog creva. Ona sadrže nerastvoriva vlakna koja mogu stimulisati gastrointestinalni trakt. Ukoliko imate sindrom iritabilnog creva, osigurajte to da ne jedete grožđe na prazan stomak.

Ako imate probavne smetnje ili problem sa stomakom, može vam pomoći sok od đumbira. Đumbir, takođe, pomaže u smanjenju mučnina, naročito u slučaju trudnoće ili drugih tretmana, kao što je hemoterapija.

Može rezultirati dijarejom

Hrana bogata šećerom može izazvati dijareju. Neka istraživanja su pokazala da šećerni alkoholi, organska jedinjenja koja se nalaze u šećeru, mogu dovesti do dijareje. Međutim, nema dokaza o tome da grožđe sadrži šećerne alkohole.

Sok od grožđa može izazvati ovaj problem kod podložnih pojedinaca, jer sadrži jednostavne šećere.

Neki ljudi veruju da grožđe može izazvati i putničku dijareju. To je vrsta dijareje koja se javlja kada otputujete u mesto na kom su hrana i higijenske navike drugačije od onih na koje ste navikli.

Putnička dijareja može biti problematična ukoliko ste daleko od kuće. Možete smanjiti rizik ukoliko ponesete lekove kao što je loperamid, koji vam mogu pomoći u ovom slučaju. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o idealnoj dozi koju bi trebalo da uzimate. Ovi lekovi možda nisu bezbedni za trudnice i decu mlađu od tri godine.

Može dovesti do prekomerne težine

Konzumiranje prekomerne količine grožđa može dovesti do brzog unošenja kalorija. Grožđe ima veliku količinu kalorija. Iako nema dokaza o tome da grožđe dovodi do gojaznosti, prejedanje njime može povećati rizik od toga.

Takođe, možda ćete želeti da smanjite unos grožđa kao užine. Ono sadrži manje kalorija u poređenju sa kolačićima i slatkišima, ali vas prekomerno jedenje grožđa može dovesti do povećanja kilograma, na duže staze.

Birajte sveže grožđe pre nego konzervirane varijante jer ovo drugo sadrži duplo više šećera i može ubrzati vaše gojenje.

Ideja da grožđe dovodi do gojaznosi još uvek nije zvanična. Možete uvrstiti ovo voće u svoju svakodnevnu ishranu, ali ograničite sebi porcije (recimo na 8-10 grožđica dnevno).

Može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće

Ovaj efekat može se pripisati resveratrolu u grožđu, koji je moćan polifenol koji takođe možete naći u vinu.

U studiji je otkriveno da suplementi resveratrola, zapravo, mogu dovesti do problema sa pankreasom kod fetusa u razvoju. Iako studija ne navodi ništa protiv grožđa, bolje je biti oprezan.

Neke ranije studije pokazale su da suplementi resveratrola, zapravo, mogu biti dobri tokom trudnoće. Ali, u velikoj meri, studije nisu ubedljive. Zato je najbolje proveriti sa svojim lekarom da li smete uzimati grožđe tokom trudnoće.

Mogu izazvati davljenje, kod dece

Ovo je rasprostranjen problem. Neoljušteno voće obično može izazvati gušenje kod dece, naročito one između šest i 12 meseci. Isti slučaj je i sa grožđem. To je period kada deca uče da žvaću i gutaju hranu, zato je najbolje deci davati oljušteno grožđe.

Glavni problem kod grožđa su njegova veličina i oblik koji imaju savršene dimenzije da blokiraju dečje disajne puteve. Ukoliko dete počne da se davi grožđem, probajte sledeće savete:

Ako možete da vidite grožđe, pokušajte da ga uklonite prstima. Nemojte naslepo gurati prste kako ne biste, eventualno, gurnuli grožđe dublje, to može pogoršati stvari

Ukoliko ne možete da vidite grožđe i vaše dete je tiho i ne kašlje efektivno, pozovite pomoć

 Ukoliko vam je dete svesno, ali i dalje se davi, pokušajte da ga udarate. To možete uraditi tako što ćete okrenuti dete licenm nadole, prema svojim butinama. Poduprite mu glavu svojim rukama i zadajte mu oko 5 oštrih udaraca po sredini leđa, svojom rukom (između lopatica).

Može izazvati alergiju

Iako je alergija na grožđe retka, može biti problematična. Otkriveno je da specifični protein u grožđu izaziva alergijske reakcije kod pojedinaca.

Grožđe, takođe, može izazvati anafilaksu, koja je opasna po život.

Još jedna studija navela je slučaj osamnaestogodišnje studentkinje kojoj je jedenje grožđa izazvalo svrab, osip i oticanje lica.

Većina alergija na grožđe nije opasno po život, osim anafilakse.

Anafilaksa nastaje otpuštanjem histamina i drugih hemikalija u organizam. To dovodi do neprohodnih krvnih sudova, što na kraju vodi do oticanja tkiva u ustima i disajnim putevima (i opasno niskog nivoa krvnog pritiska).

Najpoznatiji lek za anafilaksu je primena epinefrina. Epinefrin je hemikalija u telu koja povećava rad srca i može povisiti krvni pritisak.

Može pogoršati problem sa bubrezima

Izveštaj Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti upućuje na to da pojedinci sa uznapredovalim hroničnim bolestima bubrega i dijabetesom ograničavaju unos određene hrane, uključujući grožđe.

Iako nijedna studija nije direktno povezala grožđe sa štetnim efektima na bubrege kod ljudi, morate biti oprezni. Ako imate bilo koji oblik bolesti bubrega, držite se podalje od grožđa i razgovarajte sa lekarom.

Kao što je rečeno, grožđe je uglavnom bezbedno. Takođe je i neverovatno hranljivo. Ali važno je znati loše efekte koje može izazvati. Ovo voće takođe može imati negativne efekte u kombinaciji sa određenim lekovima. Ako uzimate bilo koji oblik lekova, trebalo bi da budete oprezni.

Lekoviti recepti sa grožđem

Oboljenja pankreasa – Pre doručka, ručka i večere pijte po 100 ml soka od grožđa (bez alkoholnog vrenja) tokom 10 dana. Pre tretmana ozbiljnijih bolesti obavezno se posavetujte s lekarom.

Bolovi u stopalima – Bolna stopala i donji deo noge svakog jutra navlažite krpom namočenom vinskim sirćetom, dobro izmasirajte i zamotajte dobrim zavojem koji se skida tek pre spavanja. Poboljšanja biste mogli da primetite već za nekoliko dana, ali tretman je najbolje primenjivati tokom dve nedelje.

Prehlada – Protiv prehlade i groznice skuvajte 200 ml crnog vina sa kašičicom mlevenog bibera i popijte pre spavanja. Po želji možete da zasladite medom ili šećerom.

Bolovi u bešici – Pre spavanja pripremite vruću oblogu od vinskog sirćeta – na laganoj vatri zagrejte malo vinskog sirćeta u širokoj posudi i njime natopite lanenu ili pamučnu krpu. Smestite se u udoban položaj, stavite oblogu na donji deo stomaka i dobro se utoplite. Pazite da obloga ne bude previše vruća. Ovaj tretman ponovite najmanje dve večeri zaredom, pijte puno tečnosti, a ako sumnjate na upalu, pijte uvin čaj.

Grčevi u stomaku – U litar belog vina stavite 100 g usitnjenog belog luka i ostavite da stoji 5-10 sati, a zatim procedite i pijte po čašicu, od pet do šest puta, tokom 10 dana. Lek nije pogodan za decu.

Anemija – U dva litra crnog vina stavite 200 g suvog lišća koprive, ostavite da stoji 24 sata, a zatim pijte po čašicu, svako jutro na prazan stomak i uveče pre spavanja, tokom dužeg razdoblja.

Slezina – Tokom 30 dana jedite crno grožđe s komadom jučerašnjeg pšeničnog hleba. Prvih 10 dana po 300 g pre doručka, ručka i večere, drugih 10 dana po 400 g, a trećih 10 dana po 500 grama.

Protiv akni – Jednu kašičicu usitnjenog, suvog, neprskanog lista vinove loze kuvajte 10 minuta u 2,5 decilitra vode. Ostavite da se ohladi, procedite i pijte tri puta dnevno između glavnih obroka. Pijte mesec dana, a po potrebi terapiju ponovite nakon kraće pauze.

Upala želuca – Tri puta dnevno, 20 dana zaredom, na prazan stomak jedite 400 g crnog grožđa s komadom crnoga hleba, starog najmanje jedan do dva dana.

Bolesti prostate – Posle svakog obroka, tokom deset dana, jedite pola kilograma crnog grožđa, a posle toga popijte čaj spremljen od kašike usitnjenog lišća vinove loze (svežeg ili suvog, koje se prelije sa 700 g kipuće vode, ostavi da stoji 1-2 sata, procedi i pije) po 200 g pre jela tri puta na dan.

Tretman za lice – Čistu vatu natopite belim vinom pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mesta isperite mlakim čajem od kamilice. Belo vino je odličan osvežavajući losion.

Uklanjanje bradavica – Tri kašičice semenki belog grožđa i semenki dunje usitnite u secku i prelijte sa dva decilitra prokuvane vode. Kad se sve ohladi, pripremljenom mešavinom natopite bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom namočenom u mlaki čaj od kamilice.

Menstrualni grčevi – Uzmite 400 g lišća vinove loze, stavite u platnenu kesu i dobro zavežite, ubacite u odgovarajuću posudu i prelijte s 1,2 l vode pa kuvajte dok voda ne provri i još 15 minuta nakon toga, a zatim tečnost sipajte u lavor, rashladite do podnošljive temperature i perite noge svakodnevno po 20 minuta. Ova voda može se koristiti još jednom, kad se opet zagreje.

Maska za lice i vrat – Masku od svežih zrna grožđa možete pripremiti tako što dvadesetak zrna oljuštite i izvadite semenke, a dobijenu kašu nanesete na očišćenu kožu lica i vrata. Nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

Melem za dojilje – Napravite mešavinu tri kašike semenki belog grožđa i tri kašike semena dunje i prelijte s 200 ml kipuće vode, ostavite da odstoji 24 sata pa melemom mažite bradavice dojki nekoliko puta na dan. Pred spavanje dojke i bradavice operite čajem od kamilice.

Topljenje kamenja u žuči – Pola litre vina kuvajte sa 70 ml maslinovog ulja pet minuta. Ovako pripremljen lek pijte svako jutro na prazan stomak pet dana uzastopno po šoljicu. Čim popijete, lezite na levu stranu i ostanite tako pola sata, a zatim se okrenite i ležite isto toliko na desnoj strani.

Cirkulacija – Dve šake usitnjenih svežih listova vinove loze kuvajte 15 minuta u litri vode. Ovu smesu dodajte u kupku i u njoj pola sata držite noge natopljene do kolena. Ponavljajte to svaki dan kroz mesec dana, najbolje pre spavanja.

Izvor: care2.com/telegraf.rs/ stil.kurir.rs

Poslednji tekstovi