Grč mišića vagine prilikom seksualnog odnosa

7160

Vaginismus je nevoljni grč mišića oko spoljašnje  trećine vagine. To grčenje ili stezanje mišća dovodi do bola otežava ulazak , (penetraciju) prilikom seksualnog odnosa ili prilikom pokušaja ubacivanja tampona ili prsta u vaginu. Grč nekada nastaje i prilikom ginekološkog pregleda ili pokušaja ubacivanja spekuluma  u vaginu.

Kod blažih oblika žene se obično žale na neprijatni osjećaj, bol, peckanje,žarenje prilikom seksualnog odnosa, a u težim slučajevima potpuno je nemoguća penetracija i javi se oštar bol koji onemogućava seksualne odnose i dovodi do jakog grča mišićakarličnog dna koji okružuku zid vagine. Bol prestaje kad se prekine odnos i pri ponovnom pokušaju ponovo dovodi do grča mišića i bola.

Primarni vaginismus se javlja kod žena kod žena od početka seksualnog života, a sekundarni nastaje kasnije nakon perioda normalnih seksualnih odnosa bez tegoba i taj oblik je najčešće posledica, porođaja, intervencija ili operacija u prejdelu vagine, hormonskih uticaja kod žena u menopauzi, hysterektomije,silovanja, povreda genitalija…  i sl.

Kod težih slučajeva javlja se i grč mišića u nogama, donjem dijelu leđa čak i zastoja disanja tokom pokušaja polnog odnosa.

Ovaj problem često dovodi samo žene u ordinaciju jer se one okrivljuju da su “krivci” i to po pravilu bude “ženski problem”.

Uspjeh lliječenja zavisi od učešća oba partnera i zato je od izuzetne važnosti da bude partner uključen od samog početka rješavanja ovog problema.

Obično partner opisuje ovo stanje kao pojavljivanje “kao zid tvrde prepreke u vagini” , kod blažih oblika muški parner obično ima problem brze ejakulacije ili rjedje , bola pri odnosima.Kada su oba partnera uključena u liječenje ishod je najčešće pozitivan i rezultat je uživanje u normalnim seksualnim odnosima.

U protivnom veze i brakovi najčešće “pucaju”.

Muškarci se najšeće ljute jer misle da je to stanje koje žena može da kontroliše i ne znaju da je to nevoljni, potpuno van svjesne kontrole grč mišića na koje žene ne mogu svjesno uticati i lako ga prekinuti.

Seks je vrlo kompleksna aktivnost koja je mješavina fiziologije polnih organa, svjesnog i podsvjesnog. Ako se doživljava kao neprijatno i bolno osjećanje to dovodi do neprijatnog iskustva protiv kojeg se organizam žene počinje da bori. Ako je vaginismus primarni onda žena nije seks doživljela nikada kao prijatno iskustvo i zato je problem veći.

O ovom problemu prvo treba pričati i zajedno sa svojim partnerom posjetiti ljekara i krenuti u liječenje. Prvi je korak prepoznati problem , dobro se informisati o njemu.

Tretman i liječenje ponekad ne zahtjevaju nikakve lijekove i operacije kako mnoge žene očekuju.

Dr Fehmija Feko Fetahović 

PODELI