Gospin plašt lek protiv svih ženskih bolesti

5744

Virak ili kako se popularno zove gospin plašt je višegodišnja zeljasta biljka koja  naraste do 50 cm. Listovi su dlanasti, imaju sjajne dlačice sa donje strane. Cvast je na vrhu u obliku grozda. Cvet je zelenkastožućkast. Cveta od maja do avgusta. Plod je orašćić.Raste u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima. Upotrebljivi delovi biljke su stablo,lišće, cvet.

Sam narodni naziv  gospin plašt  govori da je velika pomoc ženama – skoro da se ne može nabrojati za šta je sve lekovita. Ipak treba istaci najvažnije: vrkuta leci pojacani sekret, bolne menstruacije, koje i reguliše, a pospešuje i olakšava porodjaj. Pomaže u pubertetskim smetnjama sa menstruacijom (pije se caj od vrkute i hajducke trave, u razmeri 1:1).
Kod žena leci slabost materice, a zaštita je i od pobacaja. Kad se pomeša sa hocu-necu travom vrkuta predstavlja univerzalan lek protiv svih ženskih bolesti, cak i protiv ispadanja materice. U tim slucajevima pije se caj od sveže ubrane vrkute, i to cetiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vreme treba masirati te delove tinkturom od pomenute hocu-necu trave . Utrljavanje se vrši odozdo na gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajducke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i upražnjava 3 puta nedeljno.)

“Dve trecine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vreme i to u dužem periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona leci sve bolesti donjeg dela tela. Svaka žena bi posle porodjaja trebalo da pije caj od gospinog plašta.     Gospin plašt je odlican i za gubitak kilograma , dovoljno je od 3 šolje na dan, i vitka linija je obezbedjena.

Caj: 1 cajna kašicica vrkute prelije se šoljom kljucale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. doza je 2 šolje na dan.

Oblozi: odgovarajuća količina sveže biljke brzo se opere, izgnječi oklagijom i upotrebi kao oblog.

Dodatak vodi za kupanje: za potpunu kupku uzme se 200 g osušene ili nekoliko pregršti sveže biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sledećeg dana se sve zagreje i doda vodi za kupanje.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI