NaslovnaBiljeLekovito biljeGorčica za lečenje kostobolje, reumatizama, groznice, jetre

Gorčica za lečenje kostobolje, reumatizama, groznice, jetre

Gorčica je vodena biljka, njeni listovi su slični detelini ali su njeni listovi krupniji. Može da poraste i do 30 cm, a koren dostiže dužinu do 1 m. Ima prilično razgranat rizom i iz njega izniče biljka sa listovima sličnim detelini a na vrhu stabiljke ima grozd sa bledožutim cvetovima. Cvet podseća na zumbul. Na ukus je prilično gorka što nam i govori naziv gorčica, što se mirisa tiče možemo da kažemo da ga nema.Može se naći oko potoka, kod močvara, kao i hladnim šumskim močvarama. Gorčica je poznata i pod nazivom: vodena bokvica gorka detelina, gorki trolist i gorka trava.

Kada se bere gorčica

Gorčica je zaštićena zakonom jer je nema puno. Njeni listovi se beru u maju i junu i naravno suši se u hladu i na promaji, bitno je da se lepo osuši jer ako se pojavi plesan po listovima nisu dobri za čaj.

Lečenje gorčicom

Ona se koristi za lečenje kostobolje, reumatizama, groznice. Takođe povoljno utiče na rad jetre. Gorčica može da zameni lincuru u nedostatku iste. Koristi se i kod nedostatka apetita, priprema se od 1 kašičice lista gorčice i šolje za čaj vrele vode. Ne kuva se već se samo popari. Kao i druge čajeve piti bez šećera eventualno uz malo meda, dnevno je dovoljno uzimati dve šolje. Ovaj čaj takođe možete koristiti i kod pojave groznice. Čaj se priprema na isti način i potrebna dnevna količina je ista. Ne treba na svoju ruku povećavati količinu gorčice u čajevima jer se može pojaviti proliv. Koristi se u kombinaciji sa žalfijom, kičicom iste količine svih biljaka za poboljšanje rada creva i želuca. Od ove mešavine uzeti jednu kašičicu i popariti jednom šoljom za belu kafu vrele vode.

Gorčica se kao čaj koristi i kod problema zatvora i regulacije stolice. Kod problema kao što su pokvaren želudac, nadimanje, žutica, katara pa i kod suvog kašlja pomaže gorčica. Takođe se koristi kod poboljšanja krvne slike.Koristi se i kod kožnih oboljenja kao što su: ekcemi, lišajevi, kožni osipi i to u vidu obloga koji se natapaju čajem gorčice.Koristi se i kod obolelih životinja jer i one kao i ljudi mogu da imaju probleme sa želudcem i crevima. Gorčica je prava blagodet prirode i jedina joj je mana što ima gorak ukus ali zarad zdravlja možemo toliko istrpeti.

Izvor: nazdravlje.net

Poslednji tekstovi