Glavobolja i zamućen vid

11840

Kako prepoznati problem na vreme?

Glaukom je hronično oboljenje oka koje ne može da se izleči, a u 30 odsto slučajeva dovodi do slepila. Nastaje tako što tečnost iz oka ne otiče, a nova se i dalje stvara i tako vrši pritisak na unutrašnje zidove oka. Tako se uništavaju očni nervi i ćelije mrežnjače i narušava razmena materija u oku. Bolest obično ne prate uočljivi simptomi, pa se stoga uglavnom otkriva slučajno, prilikom redovnog ili slučajnog pregleda kod oftamologa.

Visok ili nizak
Postoji visok i nizak očni pritisak i oba su opasna. Kod povišenog očnog pritiska simptomi su: težina u očima, brzo zamaranje očiju, glavobolja, i bolesnik se žali da mu ne odgovaraju nijedne naočare. Takvi simptomi se obično dovode u vezu sa običnim umorom zbog posla i dugog rada na kompjuteru, pa im se ne pridaje veliki značaj. Ako vas redovno muče takve tegobe, ne treba ih nikako ignorisati. Odmah idite na pregled kod lekara oftamologa, on će vam izmeriti pritisak, proveriti stanje očnog nerva i vidno polje. Posle četrdesete godine rizik od glaukoma se povećava i poželjno je ići na kontrolu jednom godišnje. Nizak očni pritisak se ređe javlja, ali nije ništa manje opasan i značajan nego visoki. Može ga prouzrokovati nedovoljno razvijena očna jabučica, povreda oka ili komplikacija posle operacije. Ukoliko nizak očni pritisak potraje duže od mesec dana, remeti se ishrana oka, i to može imati za posledicu uništen vid.

Terapija
Prvo se pristupa uobičajenoj terapiji – kapi za oči koje se stavljaju u oči da bi se snizio očni pritisak i zaustavilo propadanje očnog nerva. Inače, lečenje zahteva stalne kontrole jer se oči mogu brzo navići na kapi i onda se plan lečenja mora promeniti. Takođe se mogu javiti i neželjena dejstva. Ukoliko kapi ne pomažu rešenje je operacija – laserska ili mikrohirurška – sa ciljem da se stvore novi ili probiju zapušeni kanali oticanja očne tečnosti. Na taj način se postiže zadovoljavajući pritisak u oku i sprečava dalje oštećenje vida.
Veoma je bitno naglasiti da treba reagovati na vreme, jer samo pravovremeno lečenje može dati zadovoljavajuće rezultate i očuvati vid. Glaukom dovodi do oštećenja nervnih vlakana koja ne mogu da se regenerišu i to je trajno. Izumrli delovi očnog nerva ne mogu da se zamene novim. Lečenjem (koje mora biti redovno i dugotrajno) se nastoji da se sačuvaju preostali nervi oka i da se obezbedi njihovo normalno funkcionisanje. Ukoliko se očni pritisak snizi i svede na normalu, ljudi misle da je on izlečen. Međutim, to nije tačno – tako se glaukom samo drži pod kontrolom i sprečava dalje pogoršanje vida.

PODELI