Gladan je otišao iz Srbije a ovako nam vraća

1187

Srbi koji odu u tuđinu, retko zaboravljaju svoj rodni kraj, a većina njih uz svoj je narod sad kad je najteže. Milomir Glavčić, Kanađanin srpskog porekla, koji od odlaska u Kanadu 1947. godine nije dolazio, svake godine šalje novčanu pomoć svojim rođacima i svom rodnom mestu.

Prošle godine, stariji i po porodičnom stablu Milomirovi bliži rođaci dobili su po 5.000 evra, mlađi po 4.000, a deca po 2.500 evra.

– Znate kako, u Srbiji je svaka pomoć dobrodošla. Milomir nam svake godine, u periodu od septembra do Božića pošalje neku pomoć. On zna kako je u Srbiji i kaže da mu je veliko zadovoljstvo što može da nam pomogne. Ima još bogatih ljudi ovde, neki možda imaju i više novca od Milomira, ali su takvi da bi nam pre tražili nego dali – priča za Telegraf.rs  njegov sestrić Radoje Glavčić.

Kako ponosno nabraja, Milomir je još štošta pomogao Srbiji, ne samo njima.

– Samo u poslednjih desetak godina, gradu Kraljevu poklonio je više od dva miliona evra za izgradnju novog mosta na Ibru, dao je 250.000 evra za skener, magnetnu rezonancu i sanitetska vozila. Pomogao je da se izgradi dečji vrtić, a redovno pomaže i Srpskoj pravoslavnoj crkvi – ističe sestrić Radoje.

Glavčić je rođen je u zaseoku Pope, podno Kopaonika. Ostao je rano bez roditelja, pa je kao siroče sreću potražio u Beogradu, gde ga je dočekao rat. Kako je i sam jednom rekao, kao dete je uvek bio “više gladan nego sit”. Otkako je otišao iz Srbije, pred kraj Drugog svetskog rata, nikada se nije vratio, ali se i dalje seća svog kraja.

Glavčićevi prijatelji i zastupnici imaju pouzdane podatke da je veliki kanadski biznismen i dobrotvor, poreklom iz potkopaoničkog kraja, Kraljevu, Raški, Jošaničkoj Banji i selu Pope, do sada, u vidu raznih donacija za infrastrukturne objekte, opremu, humanitarne i mnoge druge akcije, poklonio više od osam miliona evra.

Izvor: informer.rs

PODELI