NaslovnaLekariSaveti lekaraGde i kada trudnica sme da letuje ?

Gde i kada trudnica sme da letuje ?

Ukoliko ste u drugom stanju, septembar i oktobar su idealni meseci za letovanje. Budućim majkama preporučujemo da putuju sredinom trudnoće, odnosno u drugom trimestru. U tom periodu nema više mučnina, a mogućnost spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja svedena je na minimum. Ako putujete na početku trudnoće, morate biti spremni na manje neprijatnosti jer se organizam tek navikava na drugo stanje.

U trećem trimestru ne bi trebalo da putujete na destinacije koje su više od 500 kilometara udaljene od kuće. Dakle, ako ste zdravi, a vaša trudnoća se normalno odvija (procena ginekologa), nema nikakvog razloga da odlažete put. Odmor je svima neophodan jer utiče na poboljšanje psihofizičkog stanja – i vas i vaše bebe.
– Trudnice ne bi trebalo da letuju na velikim nadmorskim visinama jer prilagođavanje znatno manjoj količini kiseonika može ostaviti posledice na plod. Simptomi takozvane visinske bolesti su nedostatak apetita, muka, povraćanje, glavobolja, malaksalost, kratak dah i psihički problemi. Ukoliko ste ljubitelj planine i redovno letujete na “visokim” destinacijama, izaberite odmaralište na umerenoj nadmorskoj visini (do 1.000 m) – ističe dr Savin – Kostić.
Ipak, većina ljudi pod letovanjem podrazumeva odlazak na more. Kada birate mesto u kojem ćete se odmarati dok ste u drugom stanju, obratite pažnju na to da klima bude blaga a plaže čiste. Crna Gora je najpogodnija destinacija jer je najbliža, a postoji i avio prevoz. Grčka i Turska su u septembru takođe dobar izbor, kao i Bugarska, Hrvatska i Slovenija (prepreka može biti jedino dug put).
U poslednje vreme, letovališta u severnoj Africi sve su popularnija među našim turistima. Međutim, boravak u Egiptu može biti veoma naporan za trudnicu, zbog izuzetno suvog vazduha i visokih temperatura koje leti često prelaze 45 stepeni, dok je u septembru prosek oko 35 stepeni. Dakle, postoji opasnost od opekotina i toplotnog udara, čak i u hladu. Drugi veliki problem jeste voda koja se ne upotrebljava čak ni za oralnu higijenu. Na kraju, specifična hrana takođe može da iritira stomak buduće mame.
Tunis je krajem leta i početkom jeseni mnogo pogodniji za trudnice od jula i avgusta. Nema previsokih temperatura. Indija, Kina, Tajland, Maldivi, Sejšeli, Mauricijus, Kuba, Dominikanska Republika… sve su to zanimljive destinacije koje možete posećivati u ranoj trudnoći.

Nekoliko korisnih saveta

– pijte dovoljno tečnosti – dobro je za prokrvljenost
– odaberite sedište s dovoljno mesta za noge i uz prolaz, tako ćete uvek moći da ustanete i protegnete noge – protežite se slobodno svakih pola sata
– kružite stopalima i nožnim prstima
– sigurnosni pojas postavite ispod stomaka
– obuća treba da bude udobna – ravne cipele, sandale, patike i dovoljno široke u slučaju da noge počnu da otiču
– ne zaboravite da ponesete važna dokumenta: izveštaj i odobrenje ginekologa da možete da putujete (pregled je neophodno uraditi pred sam polazak), podatke o krvnoj grupi i polisu putnog osiguranja (proverite da li pokriva i troškove u vezi sa trudnoćom i eventualnim porođajem)
– ponesite i putnu apoteku, a dopunićete je konsultujući se sa ginekologom

Dom zdravlja Novi Sad

Poslednji tekstovi