Evo kako različiti položaji za spavanje utiču na zdravlje

3241

Ukoliko pitate stručnjake, poza koju zauzimate dok spavate nije nevažna koliko na prvi pogled deluje, a utvrđeno je da je jedna bez sumnje najpoželjnija

Položaj u kome spavate od izuzetnog je značaja za opšte zdravlje i utiče na sve: od mozga do želuca. Dobro je poznato da nekvalitetan san utiče na to koliko ćemo energije imati, kao i da neadekvatne poze mogu da izazovu bolove u leđima i vratu. Ali tu se ne završava priča o važnosti položaja tokom spavanja.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima ima mnogo prednosti, a osnovna je to što je tako najlakše držati kičmu ispravljenom. Tako se smanjuje pritisak s ramena, leđa i vilice, pa se smanjuju i tenzione glavobolje.

Kako piše Healthline, spavanje na leđima pomaže pod sledećih stanja:

  • bolovi u kukovima

  • bolovi u kolenima i burzitis

  • artritis

  • fibromialgija

  • zapušen nos

Spavanje na stomaku

Ova poza je najmanje poželjna jer može da izazove bolove u predelu leđa, pa ako osećate misteriozan bol u vratu i leđima, a spavate na stomaku najverovatnije je to uzrok. Budući da je veći deo težine ljudskog tela koncentrisan u središnjem delu, kada spavate okrenuti licem nadole jezgro tela se pritiska ka krevetu i dodatno opterećuje kičmu.

Jedina pozitivna strana spavanja na stomaku jeste to što pomaže da disajni putevi ostanu otvoreni ako hrčete ili imate apneju pri spavanju.

Spavanje na levoj strani

Stručnjaci preporučuju spavanje na levoj strani jer ima najviše pozitivnih strana.

Poboljšana limfna drenaža

Celokupni limfni sistem vrši transport štetnih materija duž leve strane ljudskog tela. Stoga je spavanje u položaju na levom boku daleko povoljnije za bržu drenažu.

Bolji rad srca

Spavanjem na levom boku se olakšava celokupni srčani rad, s obzirom  da se glavna arterija koja vrši transport krvi kroz organizam anatomski povija ulevo.

Olakšano varenje

Ukoliko spavate na levoj strani tela, sprečavate prelivanje želudačne kiseline u ezofagus čiji je izlaz pozicioniran na desnoj strani želuca. Na ovaj način sva kiselina se zadržava u želucu pa je i samo varenje olakšano.

Adekvatno funkcionisanje pankreasa

Anatomski, želudac se nalazi na levoj strani abdomena. Spavanjem na desnoj strani tela, želudac se postavlja u nepovoljan položaj u kom vrši pritisak na pankreas remeteći njegovo optimalno funkcionisanje.

Brže uklanjanje toksina

Toksini ljudskog tela se obrađuju u slezini koja se takođe nalazi na levoj strani stomaka. Spavanjem na levom boku transport toksina je olakšan, njihovo uklanjanje u slezini ubrzano, a ovom organu obezbeđeno više vremena za oporavak.

Spavanje u položaju fetusa

U pitanju je najpopularniji položaj spavanja, čak kod 60% ljudi a posebno kod žena, pokazala su istraživanja. Spavanje u položaju fetusa može imati slične prednosti kao i bočno spavanje, uključujući smanjenje hrkanja, ublažavanje pritiska na leđa.

Kada položaj fetusa nije idealan? 

Savijanje tela u fetalni položaj može uticati na to da se ukočite sledećeg jutra. A vaše disanje može biti ograničeno jer dijafragma ne može funkcionisati jednako efikasno kao kada je telo ispravljeno. Ako vam je najudobnije da spavate u položaju fetusa, pokušajte da koristite jastuk za potporu, kako biste sprečili da se previše savijete.

Izvor: glossy.espreso.co

PODELI