Evo kako majčinska ljubav utiče na razvoj sina

8488

Odnos između majke i sina ima ogroman uticaj na njegovu ličnost i život u celini. Dečaci koji su bliski sa svojim majkama odrastaju stabilne i srećne ljude.

Evo kako majčinska ljubav prema sinu može od njega da napravi jedno predivno biće, piše portal Bright Side.

Postižu bolje rezultate u školi

Istraživači su otkrili da povezanost između majke i sina ima direktan uticaj na razvoj njegovog mozga. Konkretno na područja koja su odgovorna za učenje, pamćenje i reakcije na stres. Majka koja je pažljiva prema svom sinu od prvih dana, već samim tim povećava šanse da će ostvariti bolje rezultate u školi.

Čuva ih od problema

Još jedno malo istraživanje pokazuje da blizak odnos s mamom značajno smanjuje rizik da se dečaci uključe u ponašanja visokog rizika. U velikoj meri to se temelji na privrženosti sina majci.

Samopouzdanje

Majčinska podrška je snažna sila. Mame su poput „ličnih navijačica“ koje podižu samopouzdanje. Ako dečak ima majčinu podršku, verovaće u sebe i neće se bojati da isproba nove stvari.

Jača njegove socijalne veštine

Jedno istraživanje otkrilo je da su deca koja provode puno vremena sa svojim majkama za 20 do 40 odsto bolja u pogledu socijalnih veština. Razlog za to je što postoji snažniji kognitivni razvoj koji se događa kroz zajedničke aktivnosti. Osim što će naučiti pravila socijalne interakcije, oni će verojatno imati bolje verbalne veštine.

Nema mesta stereotipima

Nekoliko studija otkrilo je da majke više prihvataju emocije devojčica nego dečaka, što na kraju može dovesti do povlačenja u sebe. Zbog toga, majka koja pruža podršku treba da ohrabri svog dečaka da izrazi svoje osećaje. Trebalo bi mu objasniti da zbog suza neće biti „manje muško“. Kao rezultat toga, dečak će odrasti u emocionalno dostupnog muškarca, biće iskren prema svojim osećanjima i neće živeti u skladu s rodnim stereotipima.

Emocionalna inteligencija

Kada govore o stereotipima, dečaci koji su vezani za majke imaju manju verovatnoću da će razviti probleme u ponašanju, što bi moglo ometati njihov emocionalni razvoj. Oni znaju da se nose s međuljudskim sukobima, da uspostave veze s drugim ljudima, što je korisno u gotovo svim područjima našeg života.

Poštovaće žene

U osnovi je nemoguće zamisliti da se muškarac koji voli i brine za svoju majku loše odnosi prema drugim ženama. Kada su bliski s majkama, oni uče kako da komuniciraju sa ženama i uče o njihovoj psihi.

Manji rizik od problema s mentalnim zdravljem

Dokazano je i da čvrsta veza između majke i sina značajno jača njegovo mentalno zdravlje. On uči da se uspešno nosi s problemima i dobija dovoljno podrške da izbegne depresiju ili neku teškoću.

Izvor: bebac.com

PODELI