Estradiol “hormon  seksa” kriv za neverstvo

989

Žene sa povišenim nivoom estradiola, takozvanog “hormona seksa”, izuzetno su sklone takozvanim “daj šta daš” seksualnim odnosima – zaključili su psiholozi u toku istraživanja na američkom Univerzitetu Ostin u Teksasu.

Doktorka Kristina Durante i profesor psihologije, doktor Norm Li, upravo su rezultate svojih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis Sajens.

“Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene” – tvrdi doktorka Durante.

Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, hormona kojeg luče jajnici i koji je tesno povezan sa plodnošću, i seksualne motivacije posle anketiranja 52 studentkinje koje nisu koristile kontracepciju. Učesnice su bile stare između 17 i 30 godina.

Istraživači su, zatim, merili nivo hormona u njihovom organizmu u dve “tačke” u toku ovulacionog ciklusa a zatim zatražili da svaka od žena oceni sopstvenu fizičku privlačnost.

Nezavisni posmatrači su, zatim, takođe merili njihovu fizičku atraktivnost.

Učesnice su takođe u toku istraživanja odgovarale na pitanja koja su merila njihovu sklonost ka neverstvu i prevari stalnog partnera.

Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o sopstvenoj fizičkoj privlačnosti.

Žene sa visokim nivoom hormona takođe su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u ozbiljne seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile izuzetno raspoložene za “seks za jednu noć”.

Međutim, nivo estradiola bio je negativno povezan sa ženinim seksualnim zadovoljstvom koje joj pruža “glavni partner”.

“Naši nalazi pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi stalni, ‘partneri na duži rok’, retko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne da ‘utehu I zadovoljstvo’ potraže u zagrljaju drugog muškarca.

Ipak, to ne znači da su sve žene ‘prebogate estradiolom’ spremne da uleću u ‘seks na brzaka’. Umesto toga, opredeljuju se za neku vrstu ‘serijske mogomije'” – zaključila je Duranteova u izjavi za Sajens.

Izvor: blic.rs

PODELI