Dunje, najbolji jesenji lek za rad creva i infektivne bolesti

14386

Lekoviti su i plodovi i listovi i seme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti

Dunja, voćka jeseni, prava je vitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

  Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.
Semenke dunje sadrže čak 15% ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Zbog svega toga dunja je izuzetno lekovito voće.

 Lekoviti su i plodovi i listovi i seme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti.

– Dunjin sok ukuvan sa istom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju.

– Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije.

  – Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Dunje su odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Francuzi vekovima prave sir od dunja koji se priprema tako što se dva kilograma dunja kuva sa korom dok potpuno ne omekša. Kada se ohlade, iseku se na komadiće i propasiraju. Dobijena masa se izmeri, da bi se dodala prava količina šećera (na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera). Sve se ponovo kuva na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano mešanje. Odmah po kuvanju sir od dunja sipa se u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice.

 Kada se ohladi, poslasticu treba iseći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suvo mesto da stoji.
Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Nije preporučljiv jedino dijabetičarima i gojaznim osobama.

Izvor: novi.ba

PODELI