Dr Srđa Janković: Ko ne sme da primi vakcinu, i zašto su među njima i deca

34264

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je ko ne sme da primi postojeće vakcine, i zašto su među njima i deca.

“S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena”, rekao je dr Janković za “150 minuta”.

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

Osim dece, za koje još nije rađeno ispitivanje, ispostavilo se da postoje druga ograničenja.

“Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikcije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen. Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija. To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša. Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu”, istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava dr, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

ordinacija.tv Izvor:b92.net

PODELI