Dr Saša Milićević: OVAKO ĆETE SAČUVATI DETE OD OPASNOG HEPATITISA!

1861

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama. Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a već se sumnja na prvi slučaj u Srbiji.

Doktor Saša Milićević, pedijatar, istakao je da se i dalje radi na ispitivanju mališana iz Srbije za koga se sumnja da je oboleo od ovog teškog oblika akutnog hepatitisa.

– Ispituje se dete, tu je važno da se vidi da li je izolovan taj adenovirus. Žutica je stara bolest i uglavnom su izazivači virusi A, B, C, D. Mogu da budu i drugi uzroci. Ovde se govori o tome da je sada adenovirus koji nije do sada izazivao neke oblike hepatitisa je sada izolovan kod malih pacijenata u inostranstvu. To je neobično. Naučnici još nisu sigjurni da je uzročnik adeno 41, najverovatnije jeste, ali moguće da je još nešto – kaže dr Milićević.

On dodaje da je ovaj oblik, za koga se sumnja da je u pitanju mutacija adenovirusa, veoma agresivan.

– Što se tiče ovog oblika hepatitisa, on kod jednog broja pacijenata zahteva transplataciju jetre, a jedan pacijent je i umro. Ovaj oblik je dosta agresivan i napada jetru. Ovaj adenovirus najčešće izaziva opšte loše stanje, a sada je došlo do toga, da li je to neka mutacija, ne znamo, da se usmerio ka tkivu jetre i može biti opasno, jer može da dovede do prožimanja jetre vezinim tkivom i može da dovede do smanjenje funkcije jetre – kaže dr Milićević.

Pedijatar je istakao da virus prenosi kapljičnim putem, te da je prevencija u ovom slučaju samo higijena.

– Prevencija je i ovde higijena, jer se prenosi kapljičnim putem. Što ćešće pranje ruku kod dece i dezinfekcija je obavezna – kaže pedijater dr Saša Milićević.

izvor:.kurir.rs

PODELI