Dr Saša Milićević: Koje su najčešće zimske bolesti kod dece?

1502

Najčešće bolesti u zimskom periodu  su oboljenja organa za disanje.Najčešće oboljevaju gornji disajni putevi,odnosno nos i grlo.Razlog za to je taj što su ovi delovi našeg tela najizloženiji uzročnicima bolesti,kao i hladnom vazduhu.Deca su sklona da često dišu na usta i da na taj način direktno unose klice.Nos ,koliko god da je mali,služi da zagreje i delimično pročisti vazduh koji udišemo.Upale grla,uha i bronhitis dominiraju u populaciji dečjeg uzrasta u zimskom periodu.

-Šta je to prehlada?

Prehlada nastaje kada se organizam deteta ili odraslog čoveka nadje na niskoj temperaturi iznenada ili duže vreme, naročito ako je prethodno osoba bila u zagrejanoj prostoriji. Termoregulacioni centar tada nije u stanju da temperaturu tela održi na normalnom nivou i nastaje prehlada.

Da li prehladu može da izazove promaja ili zima?

Promaja i zima su tradicionalno povezane sa prehladom i svi mi veoma često kao uzroke prehlade upravo okrivljujemo ove dve pojave.Mnogi naučnici se ne slažu sa tim i smatraju da su to bezopasne pojave.U svakom slučaju,dete koje je znojavo,mokro i izloženo hladnom vetru ili promaji ima veliku šansu da se razboli.Da li će se to desiti u mnogome zavisi od imuniteta.

-Koja je razlika izmedju prehlade i gripa?

Grip je akutno oboljenje koje je izazvano virusom,dakle infektivne je prirode.To znači da neko mora da nas zarazi da bismo oboleli.Prehlada nije zarazna već izavana izlaganjem niskoj temperaturi.

-Kada se javlja porast temperature?

Porast temperature se javlja kada je u organizmu infektivni proces aktivan,ili kada smo inficirani bakterijom ili virusom.Kod beba,porast temperature može biti uzrokovan i pregrejavanjem prostorije u kojoj malo dete boravi,na šta se često zaboravlja.

-Da li mogu biti prehlada i grip i bez temperature?

Grip i prehlada mogu nekada biti bez porasta telesne temperature,kada je infektivni proces blag a imunoliški status obolele osobe u tom trenutku jak.

-Kada treba ići kod lekara?

Lekaru se treba javiti ako povišena temperatura traje duže od tri dana i ako je praćena otežanim disanjem i škripanjem u grudima.Treba imati na umu da su slabost apetita,malaksalost i glavobolja normalne prateće pojave infekcije organa za disanje.

Dr sci med Saša Milićević

PODELI