Dr Nestorović objasnio kako da razlikujete virusne od bakterijskih infekcija i upale pluća

15964

Sezona prehlada je u jeku, a večito pitanje koje nam se nameće jeste da li je prehlada prouzrokovana virusom ili bakterijom?

Najčešći uzroci bolova u grlu su sezonske alergije i prehlade, a ponekad je krivac za grlobolju bakterija streptokoka, infekcija koja može da bude opasna ako se ne leči.

Bris grla i nosa je način da se utvrdi da li je uzrok prehlade bakterija, ali postoje i neki očigledni znakovi koji mogu da vam pokažu da li ste samo prehlađeni (virus) ili bi trebalo da odete kod lekara kako biste dobili antibiotik.

Sve počinje kijanjem, kašljucanjem, curenjem nosa i temperaturom, ali da li je u pitanju samo viroza koju treba da odležimo nekoliko dana kako bi nam bilo bolje ili je u pitanju bakterijska infekcija koja zahteva lečenje antibiotikom?

Ovim povodom razgovarali smo sa pulmologom i alergologom doktorom Branimirom Nestorovićem koji je objasnio kako da razlikujemo bakterijsku od virusne upale.

Bakterijske infekcije obično dolaze sa višom temperaturom, kod virusa je obično temperatura 38 – 38 i nešto. Bakterijske infekcije karakterišu temperature koje idu do 39, 40. Naravno ima izuzetaka jer i virusi nekada mogu da daju visoku temperaturu, ali po pravilu bakterije daju više temperature.

Virusi daju neke opšte tegobe, malaksali ste i sve vas boli, dok bakterije obično imaju neko žarište kao što je gnojna angina, uvećane žlezde na vratu ili se čuje nešto na plućima, karakterističan kašalj ili otežano disanje. Ko je iskusan lekar može da prepozna da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, kaže dr Nestorović.

Jednostavnim brisevima grla ili nosa možemo da utvrdimo postojanje bakterija i na osnovu toga dobijemo odgovarajući antibiotik, ali kako da znamo da je upala pluća uzrokovana virusom ili bakterijom?

Virusne upale pluća nemaju neke naročite tegobe, to je više kašalj koji prati sekret, a bakterijsko zapaljenje pluća je ozbiljna bolest koju karakteriše teško disanje i visoka temperatura. Virusna upala pluća deluje više kao prehlada i dosta je blaža, za razliku od bakterijske koja je, ponavljam, ozbiljno stanje, ističe dr Branimir Nestorović.

Mnogi tvrde da je kada su viroze u pitanju sadržaj iz nosa obično providan ili beličast i mahom tečan, a ako sekret menja boju od žućkaste ka zelenkastoj to najverovatnije predstavlja bakterijsku infekciju. Doktor Nestorović objašnjava da li je ova tvrdnja tačna:

To je jedna velika zabluda. Šta god da je uzrok bolesti, drugi, treći dan sekret iz nosa pozeleni. To su zapravo leukociti koji umiru i oslobađaju svoj pigment koji daje zelenu boju sadržaju iz nosa. I kod virusnih infekcija vi imate leukocite, tako da ovakvo razlikovanje virusne od bakterijske infekcije nije relevantno.

Šta na kraju treba da nam bude odrednica, kako možemo da znamo šta je uzrok bolesti i pre nego što odemo kod lekara?

Uvek je kod virusa bolje opšte stanje organizma, temperatura nije toliko visoka, generalno se bolje osećate i apetit je bolji. Izuzetak je grip koji daje visoke temperature, ali gotovo sve virusne infekcije su dosta blaže od bakterijskih i mnogo kraće traju, zaključuje dr Nestorović.

Izvor: telegraf.rs

PODELI