Dr Nestorović: Lečiću ljude po Teslinom izumu!

29714

Prof. dr Branimir Nestorović istakao da okuplja grupu neobičnih ljudi i da će Đoković finansirati proizvodnju domaćeg aparata na bazi pulsnog elektromagnetnog polja iz 1906, koji će pomagati u zarastanju rana i suzbijanju infekcija

Poznati pulmolog prof. dr Branimir Nestorović najavio je da će se udružiti s prvim reketom sveta Novakom Đokovićem kako bi Teslin kalem, koji je slavni naučnik konstruisao pre 114 godina, koristili za lečenje sportskih povreda, što je opet izazvalo polemike i kontroverze širom Srbije.

Prof. Nestorović je rekao da se čuo sa Đokovićem, koji se „ponudio da finansira aparat koji je napravio Nikola Tesla 1906“.

– Mi ćemo se kad sve ovo prođe, tek se čuti u vezi sa proizvodnjom domaćeg aparata na bazi Teslinog kalema. Skupila se grupa neobičnih ljudi, ima i inženjera, i Novak ponudio se da to finansira i pokloni svim bolnicama – rekao je Nestorović na TV B92.

– Radi se o PEMF ili pulsnom elektromagentnom polju. Promenljivo elektromagnetno polje menja funkcionisanje ćelija, ubrzava zarastanje rana, suzbija infekcije… Moja veza sa svim tim je, naravno, fascinacija Nikolom Teslom, a i preko udruženja Centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle u Beogradu. Ono je poslednjih godina dobilo veliku pomoć od ruskih naučnika, posebno profesora Petra Garjajeva, čiji aparat i ja posedujem – pojasnio je Nestorović za Kurir.

S druge strane, kako za Kurir objašnjavaju inženjeri, Teslin kalem je visokofrekventni transformator koji proizvodi visoki napon visoke frekvencije. Da li će taj uređaj naći primenu i u srpskim bolnicama, nepoznanica je i za lekare Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, gde se leče povrede koštano-mišićnog sistema. Poznati hirurg iz ove bolnice prim. dr Nenad Lujić kaže za Kurir da je čitava stvar još neistražena u svetu.

– Čuo sam da se Teslin kalem koristi, ali ne znam gde i ko to koristi. Podržao bih čitavu priču ako bi ona ušla u ozbiljno ispitivanje. Poznato je da se visokofrekventne struje koriste u ortopedskoj hirurgiji, fizijatriji i rehabilitaciji posle povreda. Utiču na meke tkivne strukture, a najviše u snižavanju otoka. Ozbiljno istraživanje svega toga moglo bi da se napravi u studiji na Institutu „Banjica“ – rekao je dr Lujić.

Prof. dr Nenadu Filipoviću, inženjeru i rektoru Univerziteta u Kragujevcu, nije poznata inicijativa Đokovića i Nestorovića, ali za Teslin kalem objašnjava da je u pitanju, narodski rečeno, namotaj žica ili kalema koji, kada se pusti struja, pravi elektromagnetno polje:

– Tačno je da se takvo polje primenjuje u medicini jer je dokazano da ima uticaja na ćelije kancera, koje može da ubije, dok zdrave ne, ali sve je to još u povoju. Teslin kalem, kako je objavljeno, koristi se i za stvaranje plazme, odnosno loptastih munja, u akceleratorima i razbijačima atomskih čestica, u rendgenografiji, za proizvodnju ozona, kao izvor udarnih napona pri visokonaponskim merenjima.

PODELI