Dr Lazarević: Kako se manifestuje i leči ALERGIJA NA VUNU

786

Vuna je idealna za zaštitu od hladnoće, međutim kod pojedinih osoba šal od ovog prirodnog materijala, kapa ili rolka mogu da uzrokuju crvenilo, svrab i upalu kože koja može da traje danima.

Doktor Dobrivoje Lazarević, dermatovenerolog, kaže da postoje tri oblika reakcije kože na odevne predmete od vune:

– Prvi je mehanički, kada se javlja osećaj peckanja i svraba i koji nestaje u toku nekoliko sati do dva dana kada se prekine kontakt vune sa kožom. Drugi vid promena se javlja kod osoba koje su atopijske konstitucije, odnosno imaju urođene sklonosti alergijskog reagovanja. Kod njih su izraženije crvenilo kože i svrab, a ovi simptomi se mogu javiti i na delovima tela koji nisu u dodiru sa vunenom tkaninom. Tegobe im se povlače znatno sporije, za nekoliko dana ili traju i duže.

Naš sagovornik kaže da je najteži treći vid promena, jer tada nastaje prava alergija – urtikarija (koprivnjača):

– Ovu reakciju kože često izaziva vunena odeća koja je tretirana bojama, pa se teško utvrđuje da li je uzrok alergije hemikalija ili sama vuna. U ovom slučaju se javljaju crvenilo, svrab i pojava urtika (crvenih mrlja) i na mestu kontakta, ali i na ostalim delovima tela.

Lečenje pacijenata koje iritira odeća od vune je vrlo jednostavno, jer se uglavnom svodi na njeno izbegavanje.

– Kod osoba sa atopijskom konstitucijom nekada je potrebno lečenje antihistaminicima, kortikosteroidima, a nekada je potrebna i kompleksnija terapija – kaže dr Lazarević.

Izvor: novosti.rs

PODELI