Dr Bošković o KORONI: Zašto su baš TRUDNICE rizična grupa?

468

Poslednjih dana sve se više priča o trudnicama i smrtnom ishodu od korone, a tim povodom je na K1 gostovao dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je u Uranku objasnio zašto su baš trudnice rizična grupa.

– Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone – kazao je dr Bošković. – Mi trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, je vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi, rekao je dr Bošković.

Takođe, dodao je da ne razume kako polovina stanovnika naše zemlje ne razume da vakcina doprinosi tome da ćemo i ako obolimo od kovida imati blagu kliničku sliku.

– Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva ako se razbole imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa – kazao je dr Bošković. – U velikoj većini u kovid bolnicama su nevakcinisani pacijenti. Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine, objasnio je.

Dr Bošković kazao je i da su česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića kao i tečnost oko srčanog mišića.

– Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih.

Dr Srđan Bošković u „Uranku“ je istakao da kardiovaskularne pacijente trenutno primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC „Zemun“.

– Naše liste čekanja su sada i triput duže, jer pet ustanova trenutno ne radi zato što su u kovid sistemu. Svakih 15 dana pravimo apdejt stanja osoba u najvećem riziku. Stalno ažuriramo prioritetne liste i trudimo se da zbrinemo sve pacijente.

On je istakao da je u Institutu Dedinje vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

– Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7,5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu.

Izvor: zena.blic.rs

PODELI