Doktori upozoravaju – NE JEDITE PRVE LUBENICE! Imaju jako opasnu supstanicu u sebi i ako osetite ove simptome – ODMAH KOD LEKARA

925

Na pijacama i u piljarama već su se pojavile prve lubenice, ali doktori upozoravaju na opasnosti od štetnih sastojaka koje ovo povrće (iako su slatkog ukusa, lubenice se zvanično svrstavaju u povrće) sadrži.

Saznajte i šta znače oznake “E” na proizvodima i koje opasnosti se kriju iza ovih namirnica.

Lubenice koje se prodaju na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstance koja se koristi za brzo sazrevanje ploda. U malim količinama ova supstanca nije štetna, ali ako se stalno unosi u telo, može da izazove trovanje propraćeno mučninom, povraćanjem i bolovima u stomaku.

“Kod osoba koje unose nitrate u većoj količini mogu da se pogoršaju hronične bolesti, a ako već imaju problema sa digestivnim traktom i tu mogu da očekuju negativne posledice. Ista je situacija i sa inflamatornim bolestima, i kod njih je pogoršanje izvesno”, kažu stručnjaci.

Zbog nitrata, rane lubenice se ne preporučuju sledećim grupama: deci, osobama sa alergijskim oboljenjima i onima sa lošim imunitetom, kao što su pacijenti koji su na hemioterapiji.

Ipak, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje se sada nalaze u prodaji pune nitrata. Ako su gajene u stakleniku, onda su tamo stvoreni uslovi za brže sazrevanje nego na “otvorenom” i nema potrebe za upotrebu nitrata. Stručnjaci opominju da iako nije sigurno da će sve rane lubenice da sadrže ovaj sastojak, ipak treba biti na oprezu.

izvor: zena.blic.rs

PODELI