Divlji biber za plodnost, PMS,  hormone – lek za “ženske tegobe”

3987

Ukoliko imate :  neredovne menstruacije, vaginalnu suvocu, osecate bol pri seksualnom odnosu, totalno ste neainteresovane za sex , imate lucenje mleka a niste dojilja ,moguce ja da imate povišenu vrednosti prolaktina. Prolaktin je hormon koji se stvara u hipofizi. Najvažnija uloga prolaktina je priprema mlečnih žlezda za dojenje, a potom i u održavanju ove funkcije posle porođaja, kao i u regulaciji menstrualnog ciklusa. Povišen prolaktin može da bude jedan od uzroka neplodnosti kod nekih žena.

Nаjefikаsnija biljkа zа smаnjenje prolаktina je divlji biber ,konopljika ili rakita kako je narod još zove. Istraživanja su pokazala da divlji biber u malim dnevnim dozama od 120 mg stimuliše stvaranje prolaktina, dok velike doze (od 240 do 480 mg) smanjuju proizvodnju ovog hormona. Za lečenje neplodnosti kod žena, odnosno za pomoć u začeću, potrebno je koristiti preparate divljeg bibera 3 – 7 meseci pre planiranog začeća jer ima nešto sporije delovanje. Kod većih hormonskih poremećaja preporučuje se uzimanje 40 kapi tinkture s vodom ili 30 do 40 mg praha divljeg bibera u kapsulama, svako jutro na prazan stomak u periodu od 12 do 18 meseci. Za lakše poremećaje poput PMS-a, komisija koju je osnovalo nemačko ministarstvo zdravlja preporučuje istu dozu, ali u trajanju od četiri do šest meseci. Terapija se prestaje uzimati ako dođe do poboljšanja ili trudnoće, a postupak se ponavlja samo ako se simptomi vrate.
Kod malog broja izuzetno osetljivih žena može da izazove glavobolju i pojačano menstrualno krvarenje. Trudnice i dojilje bi pre korišćenja trebalo da se konsultuju sa stručnim licima, kao i žene sa zdravstvenim tegobama na reproduktivnim organima. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju, kao ni uz oralne kontraceptive.

 Divlji biber reguliše nivo progesterona, što je važno u lečenju neplodnosti žena. Progesteron kao hormon ima sledeće efekte: Održava sekretornu aktivnost materice u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Utiče na rast i razvoj dojki . Za vreme trudnoće smanjuje mogućnost neželjenih kontrakcija .  Koristi  se za regulisanje menstrualnih poremećaja, a njegovo dejstvo su potvrdila i zvanična istraživanja. U lekovite svrhe se uzima plod biljke, koji utiče na rad hormona kod žena. Kod menstrulanih problema je najdelotvorniji poslednje dve nedelje ciklusa, kada pozitivno utiče na proizvodnju i kontrolu hormona. Ovaj period je značajan jer se tada stvara žuto telo koje priprema jajašce za oplodnju, a matericu za eventualnu trudnoću.

Otklanja i druge menstrualne tegobe kao što su neredovne i bolne menstruacije, bolovi u grudima, razdražljivost sa čestim promenama raspoloženja, zapaljenska obolenja karlice, ekstremna krvarenja materice. Izuzetno efikasnim se pokazao i kod grčeva i glavobolja tokom menstrualnog perioda.

Nikad nemojte primenjivati recepte koje ste procitali ili culi a da se ne konsultujete sa strucnim, skolovanim, licem jer je svaka osoba prica za sebe I zahteva poseban pristup i terapiju.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI